Možda je pandemija samo ubrzala neke zaključke o radnim navikama i požurila ideje kako je moguće raditi četiri dana u tjednu, a posao od kuće se potvrdio kao funkcionalna opcija za mnoge tvrtke.

Na Islandu već neko vrijeme provode eksperiment koji ih je doveo do zaključka kako je u današnje vrijeme moguće, i vrlo poticajno, raditi manje. Naime, kako prenosi BBC, oni su od 2015. do 2019. godine testirali četverodnevni radni tjedan, čime su radnici primali istu plaću za manji broj radnih sati. Sada su objavljeni rezultati koji pokazuju da je eksperiment bio “iznimno uspješan” te su mnogi radnici prešli na kraće radno vrijeme. Kažu kako je tijekom eksperimenta produktivnost ostala ista ili je čak i porasla na većini radnih mjesta zbog čega se radnici odlučuju za skraćeno radno vrijeme. Ispitivanje je organizirano u Reykjaviku gdje se pokazao veliki uspjeh istraživanja te je čak 86% radnika steklo pravo na kraći radni tjedan pod istim uvjetima plaće. Sa zadovoljstvom radnika ide veća kvaliteta života te dobar balans između poslovnog i privatnog, a kada je radnik zadovoljan, više je motiviran za rad.

Trenutno traju istraživanju i u nekim drugim zemljama poput Španjolske i Novog Zelanda, a jedan od razloga su i pandemijski uvjeti života. Japanska vlada također je preporučila kompanijama da svojim radnicima daju opciju četverodnevnog radnog tjedna čime žele utjecati na kvalitetu života ljudi. Najveći njemački sindikat metalaca „IG Metal“ prošle je godine zatražio kraći radni tjedan pod tvrdnjom da bi taj potez mogao spasiti brojna radna mjesta ugrožena zbog poslovnih promjena u automobilskoj industriji koja prelazi na e-modele.

Foto: Unsplash