Domaća dizajnerska scena svakim danom sve više oduševljava, a jedno od imena koje ćemo svakako nastaviti pratiti je Ira Rumora. Mlada dizajnerica je upravo predstavila novu kolekciju inspiriranu odrastanjem i međusobnom povezanošću djetinjstva, adolescencije te odrasle dobi. Morate vidjeti!

Odrastanje kroz prizmu mode

Kroz komade i kombinacije iz svoje nove kolekcije dizajnerica prikazuje prijelaz iz mladenačke i razgirane faze u zreliju dob. Iako zasebni komadi predstavljaju određeno razdoblje života, tek u kombinaciji čine – cjelinu. Autorica je time htjela poručiti kako odrastanjem ne smijemo izgubiti ono što nas je nekoć veselilo.

Odrastanjem postajemo čvršće osobe. Postepeno saznajemo što želimo, a na što nismo spremni pristati. Upravo ta odlučnost je prikazana u mojim sakoima, kojima sam željela tu poruku prikazati u novom svjetlu

U cijeloj kolekciji prevladava silueta kocke, koju dizajnerica interpretira gotovo kao simbol odrastanja u različitim uvjetima. Jedan model sakoa je čvrst i strukturiran, dok je drugi u potpunosti opušten i ležeran. Ipak, silueta kocke izvire oba modela. Na razini metafore, tim je kontrastom dizajnerica htjela dočarati ravnopravnost različitih pristupa odraslom životu.

Godine su samo broj

Odrastanje, kako smatra dizajnerica, ne mora značiti prestanak mladosti i razigranosti. Savršenim balansom stilskih elemenata mladenačke odjeće i poslovnog svijeta Rumora otkriva nove idejne kombinacije. S jedne strane, kolekciju prožimaju elementi vizualne kulture izviđača, a strukturiranost silueta i kvaliteta materijala će pak potvrditi kako se radi o ozbiljnim predmetima idealnim za svakodnevnu upotrebu.

„U današnjem društvu odijevanje je izraz kreativnosti koja nadilazi dobne granice te na nju ne moraju utjecati uskogrudna ograničenja poslovnog svijeta,“ poručuje autorica. U samoj kolekciji taj se pristup nazire i u paleti boja koja smjelo kombinira crne, smeđe i sive komade s komadima u jarkim, primarnim bojama.

Svaki se komad izrađuje isključivo po narudžbi te se prilagođava pojedincu, a pojedini komadi iz kolekcije su limited edition zbog specifičnosti materijala. Svi zainteresirani se dizajnerici mogu javiti na službeni Instagram, gdje je moguće vidjeti cijelu kolekciju.

 

Foto: 925STUDIO (Karla Jurić i Ive Trojanović)
Make-up i kosa: Iva Rukavina
Styling: Marcela Vrček
Modeli: Andreja J. i Petra V.