Sharon Katharine Van Etten je američka kantautorica čiji je posljednji, šesti album “We’ve Been Going About This All Wrong”, iako izdan prošle godine, posljednjih dana okupirao naš eter i zrak koji nas okružuje.

Sharon Van Etten: “We’ve Been Going About This All Wrong”

Ova kantautorica zanimljivog stila i glazbenog izričaja je oduvijek bila drugačija, posebna. Naime, sama je objavljivala svoju glazbu kao samoizdat, sve do 2009. godine kada je objavila svoj prvi “pravi” album. Prije toga je radila u odnosima s javnošću, kao publiciskinja, u firmama poput Ba Da Records. Imala je veze s glazbom od samog početka svojeg profesionalnog rada, samo ne isprva kao glazbenica. Možemo reci da je rad u odnosima s javnošću bio njezin “day job”, dok je ostatak slobodnog vremena ulagala u stvaranje svoje glazbe. Nakon debi albuma “Because I Was in Love” 2009. godine uslijedili su albumi “epic”, “Tramp”, “Are We There”, “Remind Me Tomorrow” svakih par godina te je uslijedila nešto duža vremenska stanka dok nije 2022. objavila “We’ve Been Going About This All Wrong”.

Njezina glazba je karakteristično puna harmonija, dok su njezin glas mnogi kritičari opisivali s riječju – “husky”. Njezin istovremeno hrapav, elegantan i pun glas ostavit će dojam na slušatelje, bez obzira svidjela im se glazba ili ne. Njega ne možete zaboraviti. Glazba joj odzvanja s utjecajima folka, tekstovi su joj jednostavni, jasni, i istovremeno potiču na razmišljanje. S primjesima electro zvuka njezina glazba nosi kvalitetu bezvremenosti.

Album “We’ve Been Going About This All Wrong” dobio je naziv prema rečenici dijaloga iz filma “The Sandlot” iz 1993., filma koji je Van Etten sa svojim sinom pogledala preko sto puta (sama je to više puta istaknula). Album je po izlasku odmah pobrao samo pozitivne kritike, i sada, godine dana nakon njegovog izlaska, opet nas je okupirao i ne možemo ga prestati slušati. Možda biste ga i vi trebali poslušati.

Fotografija: Sharon Von Etten