Ova godina je bila zahtjevna za cjelokupnu filmsko – festivalsku scenu, no Festival tolerancije ostaje vjeran svojim sadržajnim usmjerenjima, filmski dio festivala je u fokusu, a razgovori o toleranciji, izložbe i koncerti su popratni dio festivala.

Organizatori su ove godine napravili i prilagodbu za open – air izdanje selektirajući zabavne, pozitivne i često humorne filmove. Osim toga, tu su diskusije i zanimljive izložbe, a sav program je besplatan. Do kraja tjedna uputite se na Bundek po dozu dobrog zabavno-kulturnog sadržaja, a evo što ne biste trebali propustiti.

5.7. / 19:45 / otvorenje izložbe “U fokusu”

Izložbom “U fokusu” Festival tolerancije nastavlja praksu samostalne produkcije izložbi koje tematiziraju pitanje izbjeglica i azilanata u hrvatskom društvu. Festival je još 2015. godine po prvi put problematizirao ovo pitanje koje iz godine u godinu postaje sve veće i nerješivije. Kao odgovor na kontinuirano medijsko izvještavanje o graničnim prijelazima i izbjeglicama UNHCR Hrvatska i druge nevladine organizacije istražuju osobna putovanja, bilježe iskustva zatočenja i pomažu pokušaje stvaranja novih života u izbjeglicama prilično stranim zemljama.

Stripovi i ilustracije imaju mogućnost vizualiziranja situacija i stanja nedostupna fotografijama ili snimkama a njihov spoj sa znanstvenom inovacijom 2D holograma čini izvrstan alat za prikazivanje trodimenzionalne snage misli i značenja kod marginaliziranih skupina kao što su izbjeglice. “U fokusu” će se okrenuti pozitivnim pričama, sretnim završecima izbjeglica koje su u Hrvatskoj pronašle spas a fizička plošnost stripovskog crteža ili ilustracije produbit će se skrivenim porukama, mislima i strahovima koji će biti utkani u svaku priču putem 2D holograma dr. sc. Vladimira Cviljušca. Izlažu Helena Klakočar, Tisja Kljaković Braić i Milan Trenc.

7.7. / 19:45 / promocija knjige “Doba presvlačenja”

Roman autora Roberta Kleindiensta se bavi rijetko tematiziranim aspektima hrvatske prošlosti. U središtu zbivanja je glavni ženski lik Ana Sadak, koja 1945. bježi pred partizanima u austrijski Altaussee. Opisuje se njezin bijeg duž zelene granice, kao i prethodni slojevi zbivanja koji su doveli do bijega i borbe za preživljavanje. Ona je bila njegovateljica u ustaškom dječjem logoru, gdje se altruistički brinula za male zarobljenike, ne sluteći njihovu sudbinu. Time se prikazuje sudbina pojedinca zarobljenoga u povijesnim zbivanjima te se opisuje tzv. „štakorski put“ fašističke emigracije. Roman svakako otvara važne teme suočavanja s austrijskom i hrvatskom prošlošću.

9.7. / 20:30 / Helmut Newton: Perverzija i ljepota / Gero von Boehm – Povijesni – 2020. – 93′

Jedan od velikih majstora fotografije, Helmut Newton, proslavio se istražujući žensko tijelo, a kultni ga je status pratio i dugo nakon tragične smrti u automobilskoj nesreći u Los Angelesu 2004. Newton je radio diljem svijeta, od Singapura i Australije do Pariza i Los Angelesa, no Weimarska Njemačka bila je i ostala vizualna okosnica njegovog opusa. Newtonov jedinstven i dojmljiv prikaz žena uvijek je budio pitanje: je li osnaživao svoje subjekte ili ih tretirao kao seksualne objekte?

10.7. / 20:30 / Quo vadis, Aida? / Jasmila Žbanić – Drama – 2020. – 101′

Aida je prevoditeljica za UN u gradiću Srebrenici. Kada srpska vojska preuzme grad, njezina se obitelj nađe među tisućama građana koji traži sklonište u UN-ovom kampu. Upoznata s pregovorima, Aida ima insajderski pristup ključnim informacijama koje mora prevoditi. Što čeka njezinu obitelj i narod – spas ili smrt? Koji potez povući?

Glazbeni program

Svakako obratite pozornost na glazbeni program festivala koji vrvi poznatim imenima, dobrim Dj setovima i koncertima. Zadnja dva dana tako vas očekuje dvojac Phillichevanje te dan nakon toga koncert Ede Majke.

Sve informacije pratite ovdje.