Svaki put kad dizajner Igor Djuga predstavi novu capsule kolekciju iznova se oduševimo  njegovim ženstvenim, eklektičnim i trendi modelima. Dizajner rodom iz Sarajeva, koji je studij modnog dizajna završio na prestižnom Fashion Institute of Technology u New Yorku, jednostavno zna kreirati superpoželjne komade koji laskaju ženskom tijelu te svojim divnim bojama i uzorcima pozivaju na nošenje.

igor

Njegove klijentice, među kojima su  Izabel Kovačić, Sara Jo, ali i Jadranka Sloković ne mogu dočekati nove modele, pa dizajner kolekcije više ne predstavlja sezonski, nego svakih par mjeseci u manjim, capsule kolekcijama utažuje potražnju fashionistica koje njegove seksi (ali nikada vulgarne!) haljine obožavaju nositi na najhot partije, vjenčanja ili evente.

igor

A iza glamuroznih modela stoji puno uloženog truda i vremena, kako mi sam Igor kaže: „ 10 % uspjeha je talent, a ostalih 90 je krvavi rad.“

Kako izgleda njegov radni dan? „Od 7.30 ujutro obilazim radionice gdje izrađujem kolekcije. Zatim slijede sastanci i probe sa klijenticama – svakoj prilazim s individualnim pristupom“ . Posjet njegovom showroomu podsjeća na iskustvo visoke mode – Igor će vam dati savjet koji model odabrati, te ga prilagoditi vašoj figuri. Modeli dolaze u manjim serijama, svaki najčešće samo u 6-10 primjeraka.

igor

Materijale za svoje modele (koji uključuju najfinije svile, perja i metalne mreže) Igor nabavlja u Italiji i Portugalu, obilazeći tekstilne sajmove. I ova kolekcija obiluje jarkim bojama poput ružičaste, plave i narančaste, od uzoraka prisutan je kašmirski te zebra (jedini animal print koji Igor koristi!), dok je trendi cvjetni detalj, tkz. rosette također prisutan u par modela.

Dizajner, koji svoju estetiku opisuje kao seksi i eklektičnu, stvara za samopouzdane žene koje hrabro nose boje i ne boje se biti seksi. Doduše, Igor naglašava: „Izrada kratke haljine je hodanje na ivici noža, moraš paziti  da ne pređeš u vulgarno nego da izgleda seksi“. A Igoru taj balans svaki puta uspije!

igor

Ne iznenađuje me previše informacija da su mu osobni favoriti među modnim dizajnerima  Chloe i Celine, da voli Saint Laurent, te Valentino za red carpet. Kao i da od mlađih dizajnera obožava Magdu Butrym. A upravo uspjeh poljske dizajnerice govori mu da je međunarodna karijera u vrijeme Instagrama vrlo moguća: Igora preko ove društvene mraže pronalaze klijentice iz regije, ali i šire – svoje haljine slao je od Amerike do Njemačke.

Pitam ga za koju ženu dizajnira, o kome razmišlja kad stvara kolekcije? “Gilda Ambrosio i Giorgia Tordini, one su mi uvijek u glavi kad stvaram. Volio bih kad bi se više žena oblačilo kao one, to je taj neki „Milano stil“. A influencerica Leonie Hanne je brutalno dobra i kada se radi o glamu i u street styleu”. Iako je najpoznatiji po party haljinama, dizajner planira predstaviti i više dnevnih modela – sjajne oversized sakoe, mantile i odijela predstavit će možda već u sljedećoj capsule kolekciju koja izlazi polovinom svibnja!

igor

A kakvi su bili studentski dani u New Yorku, zanimalo me? „Grad je naporan i stresan ako nemaš mnogo novaca, ali daje ti priliku upoznati vodeće ljude iz svijeta mode: tijekom studija naprimjer  posjetili smo atelje Caroline Herrere te upoznali legendarnu dizajnericu. A sam boravak u gradu  dao mi je širu sliku svijeta, te proširio vidike.“ Samozatajni Igor pravi je behind the scenes designer koji se ne voli previše osobno eksponirati, nego želi da njegov rad govori umjesto njega.

igor

Kao i svaku novu kolekciju, i ovu prati sjajna kampanja na kojoj dizajnerova omiljena manekenka Elena Dizdar sjajno predstavlja modele, ovaj put pod fotografskom palicom Ane Sekulić.

igor