Ako se još niste odvažili na proljetno čišćenje, sada bi moglo biti pravo vrijeme za to.

Osim što napokon možete reorganizirati svoje ormare i ladice, možete se i riješiti nepotrebnih stvati i rasteretiti se nereda. Slijedi nekoliko savjeta za svježije proljeće i proljeće u stilu minimalista.

Nemojte se koncentirati na bacanje stvari već odgovarajuće odluke

Kod svakog komada ili odjeće koju razmišljate baciti postavite si nekoliko ključnih pitanja. Koliko je uistinu koristim/nosim, ima li ovo za mene sentimentalnu vrijednost, u kakvom je stanju i mogu li se uistinu s time i dalje koristiti. Nije crno-bijelo, tako da nije dovoljno postaviti si samo jedno pitanje. A nakon što si odgovorite lakše ćete stvari/odjeću staviti i na odgovarajuće mjesto u stanu.

Kategorizacija

Upravo je ona nastavak na savjet koji smo vam ponudili gore. Dakle nakon što eliminirate neke od stvari i razvrstate ih, razmislite o tome koje su vam ‘must’ te one koje stalno koristite ili nosite smjestite tamo gdje vam je najviše pri ruci, ali gdje vas i veseli vidjeti ih. Ostatak stavite na manje dostupno mjesto (ako kasnije primjetite da ste ipak negdje pogriješili lako premjestite), a ono što ste zaključili da vam više ne treba, podijelite, reciklirajte ili odnesite u spremište.

Jedan dobar trik

Ukoliko ste oko nekih odbačenih komada neodlučni, spremite ih u vreću i negdje na stranu, a onda se za koji tjedan upitajte jesu li vam stvarno nedostajali. Oni oko kojih i dalje niste sigurno možete vratiti nazad, a one na koje ste zaboravili slobodno možete elimirati, reciklirati ili podijeliti nekome kome treba.

Organizirajte se

Od koševa za preciznu reciklažu do prozirnih kutija za cipele – napokon učinite i taj korak. Sve ove dodatke za dom možete naručiti online i olakšati si dane u kuhinji te uljepšati prvi pogled na svoj ormar s cipelama. Ovdje možete uključiti još niz detalja – poput pregrada za ladice s donjim rubljem ili kutija za sitnice koje inače držite posvuda.

Čišćenje

Na balkonu ili u spremištu sigurno držite neke stvari na koje ste zaboravili ili ste se taman namjeravali pozabaviti s njima. E sada je zaista vrijeme da odnesete onaj tepih na čišćenje, kao i jastučnice ili nadmadrac. Sjetite se svih tih stvari i riješite ih u jednom odlasku kemijskoj čistionici.

Namještaj

Slično pravilo vrijedi i za onaj komad namještaja kojeg se već neko vrijeme želite riješiti. Saznajte gdje to učiniti na odgovarajući način i oslobodite prostor u stanu za neke druge stvari. Ili dok još vrijeme provodite kod kuće ohrabrite se na neki DIY pothvat. Preuredite sami svoju omiljenu fotelju, osvježite drveni stolić ili promijenite boju zida u onu o kojoj fantazirate već neko vrijeme.

Mjesto za ‘me time’

U doba samoizolacije ili karantene sigurno ste osvjestili koliko je važno imati kutak u stanu kreiran samo za vas, neovisno radilo se o radnom kutku, mjestu na kojem možete raširiti svoju prostirku za yogu ili čitati knjigu. Što kažete da u sklopu ovogodišnjeg proljetnog čišćenja učinite upravo to? Stvorite svoj omiljeni kutak u stanu kojem ćete se veseliti svakodnevno.

Foto: Unsplash