Motovun Film Festival od 30. srpnja do 1. kolovoza 2020. donosi tri dana puna filmova i zabave do kasno u noć. Festival ove godine slavi kreativnost, povratak normalnom životu te odanost lokalnoj zajednici.

MFF i ovog će ljeta podići svoja platna, od 30. srpnja do 1. kolovoza na najdražem Brdu filmova! U godini u kojoj će ljeto mnogima biti radno, a novčanici nešto tanji, organizatori su nam pripremili gusti koncentrat motovunskog duha – tri dana puna filmova i zabave od jutra do kasno u noć. U recentnim distopijskim vremenima u kojima je važnost umjetnosti ponovno došla do izražaja, ekipa Motovun Film Festivala marljivo je birala najbolje filmove za festival te odabrala sjajne regionalne naslove.

Hrvatski festivalski adut bit će “Tereza37” redatelja Danila Šerbedžije, po scenariju glumice Lane Barić, koja u filmu tumači naslovnu ulogu. Ova razorna i na trenutke toplo humorna generacijska priča prati ženu u ranim tridesetima, koja u raspadajućem ambijentu suvremenog Splita pokušava pronaći svoj komadić sreće. Rastrgana između romantičnih nadanja i razočaravajuće stvarnosti, Tereza je junakinja s kojom se lako možemo poistovjetiti, a fenomenalnoj Lani Barić glumačku podršku daju Ivana Roščić, Marija Škaričić, Leon Lučev, Dragan Mićanović, Goran Marković i druga poznata imena.

Iz Srbije na Motovun dolazi kinohit “Ajvar” redateljice Ane Marije Rossi u kojem Nataša Ninković i Sergej Trifunović glume supružnike koji žive u Stockholmu, imaju uspješne karijere, ali nemaju djecu. Vida je uvjerena da njen muž Bane u Beogradu ima ljubavnicu, no pravi se da to ne vidi. Kada dođu na uskršnje praznike u Srbiju, pomno uigrana koreografija njihovih života počinje se urušavati, a tajne počinju izlaziti na vidjelo. Film je to u kojem će se naći svatko tko je proživio emigraciju ili je barem gajio snove o odlasku iz balkanskog ludila, dakako, s teglicom ajvara u torbi.

Iz Bugarske dolazi “U krug”, humorna mozaična drama koja je lako mogla biti snimljena i na našim prostorima. Tri policijske patrole i šest policajaca u sofijskoj noći suočavaju se s bezbrojnim apsurdima tranzicijskog društva, korupcijom, migrantima, odlutalim dementnim starcem i jednim neželjenim mrtvacem. Redatelj Stefan Komandarev skrenuo je pozornost svjetske javnosti radovima kojima ubada u meko tkivo bugarskog društva, a “U krug” u Motovun dolazi sa pet međunarodnih nagrada.

Kratkometražni filmovi već su odavno prava riznica kreativnosti i originalnosti, a njima su mnogi od nas rado kratili vrijeme i u doba karantene. Za MFF ovi su dragulji bili uvijek važan dio programa, a od prošle godine motovunska selekcija dobila je na važnosti postavši odskočna daska za nominaciju za Europsku filmsku nagradu. Unatoč pandemiji, ove je godine stiglo čak 674 prijava. Motovunski selektori Inja Korać i Andrej Korovljev imali su pune ruke posla, pregledavajući čak 160 sati kratkog filma te na kraju izabrali 25 filmova.

Zemlja je pritisnula tipkicu ‘pause’ na svom daljinskom upravljaču no mikroorganizam kratkog filma uporno je odolijevao. Možda smo oskudijevali u, recimo, kvascu i toaletnom papiru, ali u kratkim filmovima zacijelo nismo. Do zadnjeg trenutka nismo bili sigurni hoćemo li i na koji način održati festival, no tješila nas je činjenica da unatoč svemu imamo kratke! I to kakve!, kazao je selektor Andrej Korovljev.

Popis kratkih filmova saznajte ovdje i rezervirajte datum za odlazak na “Brdo filmova” krajem srpnja!

 

 

Foto: MFF Press