U konkurenciji sedam filmova, “Tereza37” redatelja Danila Šerbedžije odabrana je za hrvatskog kandidata za 94. nagradu Oscar 

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika svake godine bira dugometražni film koji će predstavljati Hrvatsku u natjecanju za nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti, u kategoriji najbolji međunarodni dugometražni film.

Petnaest članova Komisije HDFD-a, u četvrtak 7. listopada tajnim je glasovanjem u drugom krugu natpolovičnom većinom odlučilo da će film “Tereza37” redatelja Danila Šerbedžije, producentske kuće Focus Media, biti predstavnik hrvatske kinematografije.

Film Tereza37, scena

“Tereza37” je svjetsku premijeru imala na Pulskom filmskom festivalu prošle godine te osvojila šest Zlatnih arena, a međunarodna publika imala je prilike vidjeti ovaj zapanjujuć film na Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi, a kasnije i na festivalima diljem svijeta. Film je posvuda dobio razna priznanja, a redatelj Danilo Šerbedžija je za Terezu37 osvojio i godišnju nacionalnu Nagradu Vladimir Nazor u području filmske umjetnosti.

Film prati 37-godišnju Terezu koja živi u Splitu, i koja nakon nekoliko spontanih pobačaja saznaje kako postoji vjerojatnost da genetski nije kompatibilna sa svojim suprugom. Već duže vrijeme osjeća pritisak okoline te započne preispitivati svoj brak, što potakne niz događaja koji će joj promijeniti život, u duhu novostečene slobode i istine koja je samo njezina.

Uloge tumače Lana Barić, Ivana Roščić, Leon Lučev, Dragan Mićanović, Marija Škaričić, Goran Marković i Goran Bogdan. Film je producirala Irena Marković iz Focus Medije, a nastao je uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske radiotelevizije (HRT), Grada Zagreba i Grada Splita.

Mi smo imali priliku razgovarati s izvršnim producentom filma, Ivanom Perićem, a intervju koji je za tiskano izdanje pripremila naša Tea Marasović možete pronaći ovdje.