
Kolagen je strukturni protein koji djeluje kao svojevrsno “ljepilo” u tijelu, a to znači da je zaslužan za čvrstoću kože, elastičnost, zdravlje zglobova, čvrstoću noktiju i otpornost kose. Međutim, prisutnost kolagena ne utječe samo na izgled već i na funkcionalnost vezivnog tkiva, mišića i kostiju
Ipak, prirodnim procesom starenja, njegova razina postupno se smanjuje, što može rezultirati pojavom bora, gubitkom tonusa, slabijom elastičnošću kože te sporijim regenerativnim sposobnostima organizma.
No, iako su kozmetički proizvodi i dodaci prehrani sve popularniji načini nadoknade kolagena, prehrana i dalje ostaje temelj održavanja njegove prirodne proizvodnje. Naime, tijelo samo proizvodi kolagen iz aminokiselina i nutrijenata koje unosimo hranom, stoga ono što jedemo može znatno utjecati na kvalitetu i količinu kolagena u organizmu. Potaknuti time, u nastavku donosimo pet ključnih namirnica koje podupiru proizvodnju kolagena i mogu se jednostavno uklopiti u svakodnevne obroke.
Losos
Masna riba poput lososa bogata je omega-3 masnim kiselinama, koje djeluju protuupalno i pomažu u očuvanju kolagenske mreže u koži. Osim toga, losos je izvrstan izvor cinka, minerala koji je važan za proces sinteze kolagena i regeneraciju tkiva. Uključivanje lososa u prehranu dva puta tjedno može doprinijeti elastičnijoj i hidriranoj koži.
Citrusi (naranča, limun, grejp, limeta)
Vitamin C igra ključnu ulogu u proizvodnji kolagena jer sudjeluje u sintezi aminokiselina koje tvore kolagenska vlakna. Također, djeluje kao snažan antioksidans koji štiti kožu od slobodnih radikala. Primjerice, svježe cijeđeni sok od limuna, kriške naranče kao međuobrok ili limeta u salati; mogućnosti su brojne, a učinak vidljiv iznutra prema van.
Jaja
Jaja su prirodan izvor aminokiselina (poput glicina i prolina) koje su gradivni elementi kolagena. Posebno su korisna zbog žumanjka koji sadrži kolin, odnosno spoj koji pomaže u održavanju strukture staničnih membrana. Jaja su i vrlo svestrana u kuhinji pa ih je lako uključiti u doručak, salatu ili zdrave međuobroke.
Tamno lisnato povrće (špinat, kelj, blitva)
Zeleno lisnato povrće bogato je vitaminom C, ali i antioksidansima poput luteina i beta-karotena, koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa, jednog od glavnih uzroka propadanja kolagena. Isto tako, sadrže magnezij i klorofil koji potiču obnovu stanica kože i pridonose boljoj apsorpciji nutrijenata.
Koštani temeljac
Koštani temeljac prirodan je izvor kolagena, ali i hijaluronske kiseline, glutamina i minerala. Priprema se kuhanjem kostiju (najčešće goveđih ili pilećih) kroz dulji period, što omogućuje ekstrakciju kolagena i drugih nutrijenata, a redovita konzumacija može imati vidljiv učinak na čvrstoću kože, pokretljivost zglobova i zdravlje crijeva.
Foto: Pexels, Instagram/@hannaschonberg