Holivudski glumci pridružili su se štrajku scenarista u najvećem štrajku industrije u više od 60 godina. 

Oko 160 tisuća radnika u filmskoj industriji Hollywooda prekinulo je rad u ponoć u Los Angelesu. Sindikat “Screen Actors Guild” (SAG) želi da najveći streaming servisi pristanu na pravedniju podjelu dobiti i bolje uvjete rada. Također želi zaštititi glumce od uzurpiranosti sve prisutnijih digitalnih replika. 

Holivudski glumci pridružili su se štrajku scenarista

Sindikat traži jamstvo da se umjetna inteligencija (AI) i računalno generirana lica i glasovi neće koristiti za zamjenu glumaca. 

Fran Drescher, zvijezda serije “The Nanny” i predsjednica sindikata žestoko je kritizirala filmsku industriju, ističući da su glumci marginalizirani, omalovažavani i obeščašćeni novim poslovnim modelom koji je drastično promijenjen dolaskom streaminga i umjetne inteligencije.

“Ono što se ovdje događa važno je, jer ono što se nama događa, događa se i u svim područjima rada, kada poslodavci  stavljaju Wall Street i pohlepu kao prioritet, a zaboravljaju na bitne sudionike koji pokreće industriju. Mi smo žrtve ovdje. Žrtve smo od strane vrlo pohlepnog entiteta. Šokirana sam načinom na koji se ljudi s kojima smo poslovali ponašaju prema nama”, rekla je Drescher.

Za filmove u nastajanju, ovaj štrajk znači da će velik dio posla biti obustavljen. Čak i u slučajevima kada je snimanje već dovršeno, glumci neće biti dostupni za ponovna snimanja i druge bitne elemente procesa snimanja filma. 

TV emisije koje se još uvijek snimaju također će se uglavnom morati zaustaviti, iako bi se u nekim slučajevima mogli sklopiti sporedni dogovori kako bi se omogućio nastavak rada.

Osim toga, glumci neće sudjelovati u promoviranju filmova i drugim marketinškim aktivnostima. Zbog toga su zvijezde Cillian Murphy, Matt Damon i Emily Blunt napustile premijeru “Oppenheimer” Christophera Nolana u Londonu u četvrtak navečer, nakon što je proglašen štrajk.

Nekoliko glumaca izrazilo je svoju podršku štrajku i na društvenim mrežama, uključujući zvijezdu filma “Better Call Saul” Boba Odenkirka, Cynthiu Nixon iz “Seks i grada” i holivudsku veteranku Jamie Lee Curtis.

Screenshoot
Screenshoot

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Jamie Lee Curtis (@jamieleecurtis)

Vrijedi napomenuti i da Hollywood od 2. svibnja trese još jedan štrajk, onaj članova Udruženja književnika Amerike koji traže bolje plaće i uvjete rada. “Dvostruki štrajk” oba sindikata tako je prvi od 1960. godine, a samim time i najveći od tada.

Foto: Profimedia, Screenshoot Cynthia Nixon