Može li ciklus baterije trajati duže od svega nekoliko sati na koliko smo navikli da nam traju baterije laptopa, mobitela, tableta. Izgleda da može, ali čekaju se daljnja istraživanja.

Svaki model elektronskog uređaja ima svoj punjač. Svaki novi model uređaja, bilo da govorimo o prijenosnim računalima, mobitelima ili pak kućanskim aparatima, “otprema” onaj prijašnji model na odlagalište otpada. Smeće se gomila, završava tamo gdje ne bi trebalo, a svijet živi kao da je sve u redu. Puno toga u takvom načinu života nije u redu, a ja sam prva kojoj nimalo nije drago kada vam sa svakim novim mobitelom stiže i novi punjač. Iako je onaj stari bio sasvim u redu. No, tržište, ekonomija, zarada diktiraju neka svoja pravila. Zanimljivo u svemu tome jest pitanje može li ciklus trajanja jedne prosječne baterije biti ipak malo duži? I to bi bio jedan od načina smanjenja otpada i neke ljepše budućnosti.

Najbolji primjer za to je otkriće iz 2016. godina do kojeg je slučajno došla doktorantica Sveučilišta u Kaliforniji, Mye Le Thai. Igranjem u laboratoriju, došla je do otkrića koje bi moglo potaknuti manje gomilanje litij-ionskih baterija na odlagalištima otpada. “Njezine” punjive baterije mogle bi trajati čak nevjerojatnih 400 godina. Naime, tim istraživača s Kalifornijskog sveučilišta eksperimentirao je s nano strukturama minijaturnih žica za potencijalnu upotrebu u baterijama, ali su tijekom procesa otkrili kako će se s vremenom tanke, krhke žice slomiti i puknuti nakon previše ciklusa punjenja. Ciklus punjenja je kada baterija pređe iz potpuno pune u potpuno praznu i ponovno napunjenu.

No, Mye je odlučila niz zlatnih nanočestica odnosno žica presvući manganovim dioksidom i elektrolitnim gelom nalik pleksiglasu pri čemu se dogodilo iznenađenje za sve prisutne prilikom čega je prigodno izjavila: “Ova baterija je prošla 10.000 ciklusa i još uvijek radi.” Nakon nekoliko dana prošao je i 30.000 ciklus i još uvijek je radila.

Ovo je otkriće zapanjujuće jer prosječna baterija prijenosnog računala traje 300 do 500 ciklusa punjenja. Nanobaterija razvijena u UCI-u napravila je 200 000 ciklusa u tri mjeseca. To bi produžilo život prosječne baterije prijenosnog računala za oko 400 godina. Ostatak uređaja vjerojatno bi propao desetljećima prije baterije, ali implikacije na bateriju koja traje stotinama godina prilično su zapanjujuće.

Foto: Unsplash