Iako je pojam sreće individualan i ponekad je sreću teško ostvariti od frustracije svakodnevnim izazovima, ona se možda skriva tamo gdje nismo ni pogledali. 

Savjete smo potražili kod Hannah Widmer, američkog modela i diplomirane art terapeutkinje. Iako joj je glavna strast slikarstvo, svoju karijeru je okrenula u potpuno drugom smjeru te je zauzela naslovnice poznatih časopisa poput Harper’s Bazaara i Glamoura. Kroz svoje osobno iskustvo ispričala nam je kako možemo promijeniti vlastiti pogled na sreću.

Svatko ima svoju viziju sreće. Mislite li da sreća dolazi iznutra?

Sreću kao pojam često gledamo kroz ružičaste naočale, ideja koju smo stvorili kako treba život izgledati i kako se trebamo osjećati. U stvarnosti mislim da sreća ovisi o tome kako reagiramo na svakodnevna iskustva. Također vjerujem da naše odluke imaju veliki utjecaj na sreću i da mi kao ljudska bića trebamo naučiti lekcije kako bismo stvorili zdravije verzije sebe. Mislim da sreća nije trajna, dolazi u valovima i trebamo dopustiti i prihvatiti da će se dogoditi loše stvari. Čovječanstvo je najviše napredovalo i raslo tijekom patnje i iskušenja koje doživimo u životu, kada trebamo riješiti naše probleme i suočiti se s odbijanjem. Pokušavam prihvatiti činjenicu da je sreća u životu konstantna i da ću gubiti, zatvoriti neka poglavlja, biti povrijeđena, ali sretna i naučiti da život ide dalje. 

Pronalazite li sreću u malim stvarima? 

Iskreno, mislim da me mali stvari usrećuju. Puno malih stvari čini veliku. Nikad gotov izazov je prihvatiti putovanje života koja nas konstantno gura da budemo bolji. Možeš pronaći sreću i ljepotu i svakom danu, samo je nekad potrebno ju potražiti. 

Tjelovježba je dokazano dobra za poticanje sretnih hormona. Kako držite svoje tijelo u pokretu?

Uklopim bilo kakav oblik tjelovježbe u svoju svakodnevicu. Bez obzira je li to šetnja, joga, bicikliranje ili skijanje – važno je pokrenuti tijelo i držati ga u pokretu. Jedan od mojih najdražih odlika tjelovježbe, koji je i duhovan je jahanje. To je izvrstan oblik tjelovježbe jer je potrebno puno snage kako biste se držali za konja i kontrolirali tako tešku životinju. Jahanje i moj konj su vitalni za moje zdravlje. Ne znam što bi bez svog konja Murphyja.

Koje metode koristite kao biste ostali centrirani i ispunjeni?

Veliki blagoslov u mom životu je jahanje i druženje s mojim konjem svaki tjedan. Svaki put kad napustim štalu, osjećam čistu sreću jer sam jahala prekrasnu životinju i provela vrijeme s njim. Prebrodili smo izazove za koje nisam bila sigurna da je to moguće, ali to nas je samo zbližilo i zauvijek sam zahvalna. Nije bilo lako, ali je vrijedno toga!

Kako iskoristite svoje slobodno vrijeme? 

Puno vremena utrošim na umjetnost u raznim oblicima – od slikanja vodenim bojama do obojenog stakla, pisanja i fotografiranja. Živim blizu prekrasne močvare koja je puna nevjerojatnih divljih životinja koje volim fotografirati. Puno jahanja i druženja sa svojim konjem. Provođenje vremena s nevjerojatnim ljudima koje imam u životu.

Uz dobre dane, uvijek ima i loših dana. Koje metode samonjege koristite za opuštanje?

Puno čitam, bilo da se radi o knjigama za samopomoć, fikciji ili poeziji, smatram ih vrlo korisnima jer sam oduvijek voljela čitati. Također povremeno zapisujem svoje misli i volim to raditi, ponekad je olakšanje samo staviti olovku na papir. Imam ribe kao kućnog ljubimca pa ponekad provedem sate buljeći u njih, jer je tako umirujuće. I volim samo snažno zagrliti svog konja, čak i ako se iznervira.