(Halima Aden/Getty Images)

Rođena u kenijskom izbjegličkom logoru, muslimansko somalijsko-američki model Halima Aden, vratila se u svoju zemlju kako bi snimila povijesne fotografije za časopis Sport Illustrated na kojima nosi hidžab i burkini (badić koji u potpunosti prekriva).

Halima je tako postala prvi muslimanski model koji je u časopisu Sport Illustrated nosio hidžab i burkini. Pojavljuje se u svibanjskom izdanju posvećenom kupaćim kostimima, a na fotografijama nosi raznobojne burkinije.
„Mlade djevojke koje nose hidžab trebaju imati žene na koje se ugledaju, u bilo kojoj industriji. Sada vidimo političarke, poslovne žene, televizijske voditeljice i druge uspješne žene koje nose hidžab, i to je poruka koju moramo poslati.”- izjavila je Halima za BBC.

Modelu ovo nije prvi puta da razbija granice. U 2016. godini bila je prva potpuno pokrivena muslimanska natjecateljica na izboru za Miss Minnesota USA. Potom je potpisala za IMG Models i postala prvi model koji nosi hidžab, a pojavila se na naslovnici velikog američkog časopisa kada je predstavljena u US Allure magazinu 2017. godine. Također je i Halima 2018. bila prvi tamnoputi model koji nosi hidžab na naslovnici britanskog Voguea, gdje je među ostalim djelila cover s našom Farettom

View this post on Instagram

IT IS OUT!!!!!! 🎊🎊🎀🎀🎀💥💥💥❤️❤️ 💐🎉🎉❤️❤️🙏🏻 Thank you all so so so much for this!!!!!!! @britishvogue @edward_enninful @diane.kendal @craigmcdeanstudio @ashleybrokaw I am so thankful!!!!! 🙏🏻🙏🏻🙏🏻❤️ Repost from @britishvogue "Like so many industries in recent months, fashion has found itself at an important crossroads. At the world’s great design houses, at photographic studios, at fashion weeks and in the offices of magazines such as mine at #BritishVogue, crucial questions have been asked about working practices, safety and respect. Stock has been taken and safeguards to the way we operate have been made…" editor-in-chief @Edward_Enninful writes in his editor's letter for May Vogue. "Yet as a new mood begins to take hold – one that will only enrich and enliven creativity in fashion – I also believe that the time has come for us to look forward. In short, it is a moment for Vogue to do what it has always done best: to offer a bold vision of what the future can – and should – look like." For the May issue, nine models each changing the face of the fashion industry in their own way are photographed by @CraigMcDeanStudio with styling by Enninful for the cover story. From L to R: @vittoceretti, @Halima, @adutakech, @LaFaretta, @Palomija, @Pazhatu, @mulan_bae, @fransummers and @selenaforrest. Story by @ellie_pithers, make-up by @diane.kendal, hair by @orlandopita and nails by @megumiyamamotonyc. On newsstands April 6. Read Enninful's letter in full, plus how to subscribe to #NewVogue all at the link in bio

A post shared by Faretta (@lafaretta) on

Aden je rođena u Keniji u izbjegličkom kampu ”Kakuma” gdje je i živjela do preseljenja u SAD. Ekipa Sport Illustrateda odlučila je snimiti fotografije na plaži Watamu, točnije na obali Kenije, a fotografije potpisuje Yu Tsai.

“Stalno razmišljam o šestogodišnjakinji koja je u toj istoj zemlji bila u izbjegličkom kampu. Da bi odrasla i živjela američki san kako bi se vratila u Keniju i snimala za Sport Illustrated u najljepšim dijelovima Kenije – mislim da je to priča koju bi teško tko mogao nadoknaditi. “- za kraj je rekla Halima opisujući svoje osjećaje vezane za snimanje.