
Hladniji dani idealno su vrijeme za jednostavne, tople obroke koje je lako pripremiti, a guste juhe jedan su od najboljih izbora: praktične su, zasitne, pune okusa i savršeno funkcioniraju kao lagani ručak ili večera. Također, dobra vijest je da ih doista može napraviti svatko i to uz malo osnovnih namirnica i jedan lonac.
Razlog zbog kojeg smo odabrali upravo ove tri juhe jest to što svaka od njih donosi nešto dobro za tijelo. Juha od bundeve bogata je beta-karotenom i antioksidansima, juha od crvene leće pruža obilje biljnih proteina i vlakana, dok je juha od brokule izvrstan izvor vitamina i ideja za obrok koji podržava imunitet.
U nastavku donosimo tri provjerena recepta za guste juhe koje uspijevaju svaki put!
Krem juha od bundeve
Sastojci:
- 1 kg bundeve
- 1 srednji luk
- 2 režnja češnjaka
- 2 mrkve
- 1 krumpir
- 1 žlica maslaca
- 1 l povrtnog temeljca
- sol, papar
- malo muškatnog oraščića
- rhnje ili kokosovo mlijeko za posluživanje (po želji)
Priprema:
- Na maslacu propirjati nasjeckani luk i češnjak, pa dodati narezanu bundevu, mrkvu i krumpir, kratko popržiti.
- Uliti temeljac, začiniti i kuhati 20–25 minuta, dok povrće ne omekša.
- Usitniti štapnim mikserom u glatku kremu.
- Po želji umiješati malo vrhnja ili kokosovog mlijeka.
Gusta juha od leće s rajčicom
Sastojci:
- 250 g crvene leće
- 1 luk
- 2 češnja češnjaka
- 1 mrkva
- 1 konzerva od rajčice (400 g)
- 1 žličica slatke paprike
- 1 žličica kima
- 1 l povrtnog temeljca
- sol, papar
- maslinovo ulje
Priprema:
- Na maslinovom ulju pirjati luk, češnjak i mrkvu, a zatim dodati leću, kratko promiješati pa uliti rajčice i temeljac.
- Začiniti paprikom, kimom, soli i paprom.
- Kuhati oko 20 minuta, dok se leća sasvim ne raskuha i zgusne.
- Po potrebi izblendati dio juhe za još kremastiju teksturu.

Krem juha od brokule i krumpira
Sastojci:
- 1 velika brokula
- 2 krumpira
- 1 manji luk
- 1 režanj češnjaka
- 1 žlica maslaca ili ulja
- 800 ml povrtnog temeljca
- sol, papar
- parmezan ili vrhnje za serviranje
Priprema:
- Na maslacu pirjati luk i češnjak dok ne omekšaju.
- Dodati narezane krumpire i brokulu, kratko propirjati, a potom uliti temeljac i kuhati 15–20 minuta, dok povrće ne omekša.
- Izblendati u gustu kremu i začiniti.
- Poslužiti s naribanim parmezanom ili malo vrhnja.
Foto: Pexels, Unsplash





