Hladniji dani idealno su vrijeme za jednostavne, tople obroke koje je lako pripremiti, a guste juhe jedan su od najboljih izbora: praktične su, zasitne, pune okusa i savršeno funkcioniraju kao lagani ručak ili večera. Također, dobra vijest je da ih doista može napraviti svatko i to uz malo osnovnih namirnica i jedan lonac.

Razlog zbog kojeg smo odabrali upravo ove tri juhe jest to što svaka od njih donosi nešto dobro za tijelo. Juha od bundeve bogata je beta-karotenom i antioksidansima, juha od crvene leće pruža obilje biljnih proteina i vlakana, dok je juha od brokule izvrstan izvor vitamina i ideja za obrok koji podržava imunitet.

U nastavku donosimo tri provjerena recepta za guste juhe koje uspijevaju svaki put!

Krem juha od bundeve

Sastojci:

  • 1 kg bundeve
  • 1 srednji luk
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 mrkve
  • 1 krumpir
  • 1 žlica maslaca
  • 1 l povrtnog temeljca
  • sol, papar
  • malo muškatnog oraščića
  • rhnje ili kokosovo mlijeko za posluživanje (po želji)

Priprema:

  1. Na maslacu propirjati nasjeckani luk i češnjak, pa dodati narezanu bundevu, mrkvu i krumpir, kratko popržiti.
  2. Uliti temeljac, začiniti i kuhati 20–25 minuta, dok povrće ne omekša.
  3. Usitniti štapnim mikserom u glatku kremu.
  4. Po želji umiješati malo vrhnja ili kokosovog mlijeka.

Gusta juha od leće s rajčicom

Sastojci:

  • 250 g crvene leće
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 mrkva
  • 1 konzerva od rajčice (400 g)
  • 1 žličica slatke paprike
  • 1 žličica kima
  • 1 l povrtnog temeljca
  • sol, papar
  • maslinovo ulje

Priprema:

  1. Na maslinovom ulju pirjati luk, češnjak i mrkvu, a zatim dodati leću, kratko promiješati pa uliti rajčice i temeljac.
  2. Začiniti paprikom, kimom, soli i paprom.
  3. Kuhati oko 20 minuta, dok se leća sasvim ne raskuha i zgusne.
  4. Po potrebi izblendati dio juhe za još kremastiju teksturu.


Krem juha od brokule i krumpira

Sastojci:

  • 1 velika brokula
  • 2 krumpira
  • 1 manji luk
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 žlica maslaca ili ulja
  • 800 ml povrtnog temeljca
  • sol, papar
  • parmezan ili vrhnje za serviranje

Priprema:

  1. Na maslacu pirjati luk i češnjak dok ne omekšaju.
  2. Dodati narezane krumpire i brokulu, kratko propirjati, a potom uliti temeljac i kuhati 15–20 minuta, dok povrće ne omekša.
  3. Izblendati u gustu kremu i začiniti.
  4. Poslužiti s naribanim parmezanom ili malo vrhnja.

Foto: Pexels, Unsplash