Icefjord centar za klimatološka istraživanja, koji ujedno uključuje i centar za posjetitelje, nalazi se u gradiću Ilulissat na Grenlandu – a njegov dizajn potpisuje poznati danski studio Dorte Mandrup Arkitekter. 

Smješten 250 kilometara od Arktičkog kruga, centar će funkcionirati kao istraživački, edukativni te izložbeni hub s ciljem istraživanja utjecaja klimatskih promjena na ovu regiju. 

Njegov impresivni dizajn koji je prezentiran na venecijanskom Bijenalu 2018. godine, savršeno se uklapa u dramatični krajolik – nudeći lokalnim stanovnicima, istraživačima i turistima idealno mjesto za znanstvene opservacije i upoznavanje s pričom o ledu te masivnom glečeru Sermeq Kujalleq na zapadnoj obali Grenlanda koji se proučava proteklih 250 godina. 

Ovo područje jedinstvene vizure zaštićeno od strane UNESCO-a esencijalno je za razumijevanje i praćenje klimatske krize, stoga je studio Dorte Mandrup kreirao diskretni objekt triangularne strukture otvorenog tipa s rooftop platformom, uz koju će posjetitelji imati dojam da su povezani s bezgraničnim i netaknutim okolnim pejsažem. 

Dizajn strukture objekta

U skladu s funkcijom objekta, aerodinamična struktura dizajnirana je na način da ima minimalan utjecaj na okoliš te da se maksimalno reducira upotreba betona i minimizira nakupljanje snijega u surovim vremenskim uvjetima – zahvaljujući korištenju posebnih čeličnih okvira koji kreiraju dvostruko zakrivljeni krov koji ujedno postaje i drvena šetnica, a istovremeno ostavljaju prostor ispod zgrade kao slobodno stanište za biljni i životinjski svijet. 

“Twist” dizajn također omogućuje pješački pristup na krov koji time postaje završna točka lokalnih planinarskih ruta, pružajući spektakularne poglede na ledenjake Kangia Icefjorda. 

Budući da na Grenlandu dnevnog svjetla ima jedino ljeti kada ga karakteriziraju distinktivne boje, ispod krova se također nalaze open-air terase koje omogućavaju posjetiteljima da iskuse promjene boje svjetla dok se kreću objektom. 

Ilulissat Icefjord centar, za kojeg ova genijalna arhitektica Dorte Mandrup-Poulsen kaže da izgleda kao “let snježne sove nad krajolikom”, sada je otvoren za javnost – a uz izložbenu galeriju, istraživačke i edukativne sadržaje, uključuje ujedno i kino dvoranu, cafe bar i shop. 

Naposljetku, možemo samo reći da bismo se rado momentalno teleportirali na Grenland – kao i na bilo koji lokalitet gdje projektira ovaj ured, poput Centra za promatranje kitova na sjevernoj obali Norveške koji izgleda kao da “izrasta” iz stijena ili dovršenog Wadden Sea Centre u Danskoj.  

Više o njihovim vrlo ingenioznim i atraktivnim arhitektonskim projektima saznajte na web stranici www.dortemandrup.dk

 

Foto: Dorte Mandrup