Grad svetog Nikole, koji se održava peti jubilarni put i ove 2019. godine, 5. i 6.12. u Muzeju Grada Zagreba, jedinstven je događaj za obitelji, ponajprije djecu, koji se nikako ne propušta. Adventski ugođaj već je prisutan, a grad polako postaje blagdanska čarolija

Vrući kesteni, kuhano vino, miris fritula i ukusnog punča šire se ulicama našeg grada.

Vrijeme je darivanja, veselja i blagoslova. Svaki trenutak posvećen najdražima istinska je vrijednost, koju s puno ljubavi treba njegovati. Posebno kada su najmlađi u pitanju.

Stoga će Nikola, sa svojim ovogodišnjim domaćinom Muzejom grada Zagreba, prije nego službeno otvori Grad svetog Nikole i ove godine, uz prigodne darove, posjetiti djecu u Klinici za dječje bolesti Zagreb Klaićeva.  Tako će, posjetom njihovog zaštitnika, najmlađima koji nisu sa svojim roditeljima u ovo blagdansko vrijeme, donijeti duh Božića.

A kako bi posjet svoj djeci i obiteljima, koji su u mogućnosti posjetiti Grad svetog Nikole u Muzeju grada Zagreba, Opatička ulica 20, bio još bliži ulaz na ovaj događaj i dalje ostaje  besplatan!

A oduševljenje ovim adventskim događanjem iz godine u godinu pokazuju važne hrvatske institucije, pokrovitelji, partneri, ali  i brojni mediji koji vjerno prate zbivanja u Gradu svetog Nikole što su nam ovogodišnjoj konferenciji za novinare s oduševljenjem iskazali. U predivnom prostoru Kotanyi Gourmet Kluba, uz mirisne zalogaje nagrađivanog chefa Matka Bukoveca i ove smo godine najavili i pozvali ispred medija sve obitelji, djecu, a i sve one koji u sebi nose duh blagdana.

Otvaramo vrata najljepšeg grada Grada svetog Nikole

U neobičnu bajku, koja posjetitelje iz godine u godinu ostavlja bez daha, uvest će vas Dječji zbor Zagrepčanke i dečki, koji će u 16 sati uz dolazak Nikole svečano otvoriti događanje. U dvorišnom prostoru predivnog Muzeja garda Zagreba, nakon blagdanskih pjesama posvećenih svetom Nikoli, zaplesat ćemo uz prave majstore i majstorice plesa, natjecatelje iz popularnog Supertalent Show-a, plesnog studia Escape.. Plesni spektakl koji već nakon toga slijedi izvest će predstavnici plesnog studija Fusion. U svečanom ruhu samog Muzeja grada Zagreba svečano otvorenje obilježit će oba dana čak 4 kulinarska showa koje će nam prirediti Lana Klingor i jedan od najpopularnijih blogera, kada su ukusni recepti u pitanju, Hungry Mile. Zasigurno jedan od  najzanimljivijih dijelova programa, oba dana trajanja Grada svetog Nikole, su kreativne radionice za djecu Eko-Etno furka, koju nam uz snažne poruke o očuvanju okoliša, priprema udruga Abeceda roditeljstva. Kreativne radionice brojne su, a djeca će svojim spretnim rukama izrađivati ukrase iz recikliranog materijala za Čarobnu Šumu živih borova u dvorištu Muzeja te tako stvarati predivan ambijentalni ugođaj iz bajke koju niti odrasli neće željeti propustiti. Tu su nam i radionice u kojoj će djeca uz obrt s tradicijom od 60 godina Tomica i Marica izrađivati zagrebačke licitare, ali ćemo saditi i biljčice maćuhice uz vodstvo Hortiart Homa. Izvrstan je ovo način da djeca nauče i ponešto o ekologiji i zaštiti okoliša, a i sam sveti Nikola vozit će se u Toyota hibridu cijeli tjedan kako bi ukazao na važnosti zaštite planeta. Smijeh do suza i otkačene fotografije bit će dio rezultata i velikog Kreativnog natječaja koji započinje već 30. 11. uz druženju s Nikolom u gradu, kao dio cjelokupnog programa.

Posjetitelji će biti počašćeni i razgledom stalnog postava Muzeja grada Zagreba, gdje će ih svakih pola sata, dočekati kostimirani likovi iz nekadašnjeg građanskog života grada Zagreba, koji će ih voditi kroz izložbu iz snova. Žive slike – poznati kostimirani likovi Muzeja grada Zagreba – biti će na raspolaganju za druženje i fotografiranje s djecom, a popularni “profesor Baltazar” s posjetiteljima će dijeliti vesele trenutke u gledanju nagrađivanih anmiranih filmova.