(Photo by RDA/Hulton Archive/Getty Images)

Jedna utjecajna obitelj iz Philadelphije, 12. studenoga 1929., postala je bogatija za novog člana. Tada je rođena Grace Patricia Kelly, jedna od, pokazat će se, najsjajnijih zvijezda Hollywooda, čiju životnu priču kao da je pisao roman ili prostrano filmsko platno, na kojem se u kratkih nekoliko godina dojmljivo pojavila ukupno 11 puta.

Za obitelj Kelly moglo bi se reći da je imala pedigre. Gracein otac John B. Kelly Sr., podrijetlom Irac, u trenutku njezina rođenja već je bio trostruki dobitnik zlatne medalje za veslanje na Olimpijskim igrama, vlasnik uspješne zidarske tvrtke i nesuđeni gradonačelnik Philadelphije. Njezina majka, Margaret Katherine Majer, inače kći njemačkih imigranata i profesorica tjelesne i zdravstvene kulture na Sveučilištu u Pennsylvaniji, bila je prva žena koja je vodila žensku atletiku u toj instituciji, paralelno uključena u rad lokalnih civilnih udruga. Grace je odrasla uz stariju sestru Margaret i brata Johna Jr., kao i mlađu sestru Elizabeth. Već od malih nogu, dok je pohađala prestižnu katoličku školu za djevojčice, napravila je svoje prve manekenske korake, da bi uskoro počela sudjelovati u kazališnim predstavama i plesnim nastupima. Uzori su joj bili glumci Ingrid Bergman i Joseph Cotten te je bilo pitanje vremena kada će i sama odlučiti slijediti svoje snove i uplivati u glumačke vode. To se dogodilo nakon mature, pa iako njezini roditelji nisu bili zadovoljni time, smatrajući glumu neozbiljnim poslom, upravo obiteljske veze pomogle su Grace Kelly da dođe pod svjetla reflektora. Ujak George Kelly, Pulitzerom nagrađeni dramaturg, scenarist i redatelj, osigurao joj je audiciju za American Academy of Dramatic Arts u New Yorku, koju je prošla iz prve. Dvogodišnji obrazovni konzervatorij shvatila je ozbiljno, a kada nije marljivo vježbala svoj govor i javni nastup, Grace je radila kao model i financijski se uzdržavala. S 19 godina diplomirala je u ovoj školi i započela rad na televiziji. U trenutku kada je iza nje bilo gotovo 60 uspješnih pojavljivanja u televizijskim programima, osmjehnuo joj se i film. Prvi igrani film u kojem je imala malu ulogu 1951. godine zvao se “Fourteen Hours”, a iste godine pojavit će se i u filmu “High Noon”, uz bok glumcu Garyju Cooperu. Kao i mnoge svoje buduće kolege sa seta, Garyja je Grace momentalno šarmirala, pokazujući se drukčijom od bilo koje druge popularne glumice tog doba. Vrlo brzo zapazio ju je i ugledni redatelj John Ford. Na audiciji u Los Angelesu na koju ju je pozvao 1952. godine, osvojila ga je, kako će sam reći, svojom otmjenošću, kvalitetom i klasom. Ondje je potpisala sedmogodišnji ugovor sa slavnim filmskim studiom Metro-Goldwyn-Mayer, uz vlastiti uvjet da svake dvije godine može uzeti predah od kinoplatna kako bi mogla raditi u kazalištu.

(Photo by Paramount Pictures/Archive Photos/Getty Images)

Grace Kelly i Alfred Hitchcock – legendarni filmski tandem

John Ford definitivno nije bio jedini redatelj koji je već na početku 50-ih zapazio glumački talent Grace Kelly. S njome je suradnju uskoro započeo i Alfred Hitchcock, u kojem je Grace pronašla velikog mentora, ali i velikog prijatelja, sve do kraja svog života. Prvi film koji su zajedno snimili bio je “Dial M for Murder”adaptacija istoimenog brodvejskog hita, čiji je uspjeh stigao u trenutku kada su oboje nastojali steći kredibilitet u filmskoj industriji. Glumici nije trebalo dugo da ju svi zapaze jer je jednostavno bila drukčija od ostalih. Zvali su je ledenom kraljicom i suzdržanom ljepoticom koja je istovremeno plijenila svojom ženstvenošću, otmjenošću, pa čak i prigušenim seksepilom. Kao Hitchcockova muza, s redateljem je snimila još dva filma: trilere “Rear Window”, u kojem joj je glumački partner bio James Stewart i “To Catch a Thief” s Caryjem Grantom.

Bing Crosby, Grace Kelly i James Stewart  (Photo via John Kobal Foundation/Getty Images)

Ulazak u monegašku kneževinu

Jedno putovanje u Monako, na čelu američke delegacije za “Cannes Film Festival” 1955. godine, dalo je naslutiti kako će izgledati budućnost ove miljenice Hollywooda. Ondje se Grace prvi put susrela i upoznala s knezom Rainierom III. od Monaka, no tada je bila zauzeta i u vezi s francuskim glumcem Jean-Pierreom Aumontom. Vratila se u SAD i započela snimati film “The Swan”, u kojem je, zanimljivo, portretirala upravo princezu. Privatna korespondencija s Rainierom postala je sve učestalija, a svoje iduće putovanje u SAD knez je iskoristio kako bi ju zaprosio. Glumica je pristala i ubrzo su počele pripreme za ono što su mediji pompozno najavljivali kao vjenčanje stoljeća. Danas je poznato kako je obitelj Kelly za Grace morala osigurati miraz u visini od vrtoglavih dva milijuna dolara, a vjenčanje koje je održano 19. i 20. travnja 1956. godine pratilo je više od 30 milijuna ljudi diljem svijeta. Grace se udala u raskošnoj haljini dostojnoj princeze, na kojoj je šest tjedana radilo čak 35 krojača. Istovremeno, životni scenarij koji kao da je iz bajke podrazumijevao je da se Grace odrekne glume, što je i učinila. Hitchcock je njezin odlazak u glumačku mirovinu sa samo 26 godina prokomentirao izjavom da je sretan što je pronašla tako dobru ulogu za sebe. Već iduće godine, nekadašnja glumica, a sada princeza od Monaka, rodila je svoje prvo dijete Caroline, a za vrijeme trudnoće od napadnih je paparazza skrivala svoj trbuščić Hermès kožnom torbom, koja će ubrzo biti prozvana “Kelly” torbom i postati skupocjen statusni simbol, sve do danas. To je samo jedan od brojnih primjera na koje je sve načine Grace Kelly inspirirala aktualnu modu.

(Photo by Rene Maestri/Sygma/Sygma via Getty Images)

U braku s Rainierom, Grace je rodila još dvoje djece, Alberta II. i Stéphanie, a cijelo to vrijeme filmski su je redatelji, među kojima i sâm Hitchcock, nagovarali na povratak filmu. Kneževina je još jednom presudila tome i poznata se glumica nikada nije vratila u Hollywood iako je sa suprugom 1979. godine zajedničkim snagama napravila 33-minutni nezavisni film “Rearranged”. Tri godine nakon što je sa suprugom napravila film “Rearranged”, Grace Kelly zauvijek nas je napustila u 53. godini. Vraćajući se u Monako, iz ladanja u Roc Agelu u kojem je boravila, u vožnji je pretrpjela moždani udar, izgubila kontrolu nad vozilom i sletjela s ceste. U bolnicu je primljena u kritičnom stanju, a zbog preteških ozljeda, idućeg je dana skinuta s aparata. Njezina smrt cijelu je naciju, očekivano, zavila u crno. Na pogrebu kojem su prisustvovali brojni pripadnici filmske industrije najglasnije su odjeknule riječi njezina prijatelja, glumca Jamesa Stewarta: “Volio sam Grace Kelly. Ne zato jer je bila princeza, ne zato jer je bila glumica, ni zato što je bila moja prijateljica. Volio sam je zato što je bila najugodnija i najljubaznija žena koju sam ikad upoznao. U moj je život, kao i u život bilo koga drugoga unijela radost, toplinu i optimizam, i svaki puta kada bih ju vidio, osjećao sam se kao da je praznik.”

(Photo by RDA/Getty Images)

Ostavština Grace Kelly

Iako je više nema s nama, ime Grace Kelly u velikoj mjeri i danas obilježava Monako, za što su uvelike zaslužna njezina djeca, koja ostavštinu omiljene monegaške princeze približavaju novim generacijama. “AMADE Mondiale organizaciju sada vodi njena kćer, princeza Caroline, koja zajedno sa svojim bratom Albertom predsjeda i s Princess Grace Foundation. Albert je prošle godine kupio rodnu kuću svoje majke Grace Kelly, koja bi uskoro mogla postati muzej, a sjećanje na njezino ime ostaje živo i zahvaljujući vrtu ruža u Monaku, s čak 4.000 ruža, koji joj je nakon njezine smrti 1984. godine posvetio sâm Rainier.