Sezona godišnjih odmora je krenula, a svi oni kojima je tjelovježba dio rutine uvijek se susreću s jednakim izazovom – na koji način i na godišnjem odmoru održati razinu aktivnosti?

Istraživanja pokazuju da su potrebna tri tjedna kako bi rekreativni vježbači počeli gubiti na mišićnoj masi. Međutim, jednom kad se vratite uobičajenom treningu, to malo izgubljene mišićne mase vrlo brzo ćete povratiti. Do smanjenja mišićne mase dolazi zbog mišićnog glikogena koji se kod pauze od treninga smanjuje te navlači vodu, zbog čega mišići vizualno djeluju manji. No, kao što smo naveli, riječ je o smanjenjima koja vas ne bi trebala zabrinjavati. Stoga si bez ikakve grižnje savjesti ili straha možete priušti godišnji odmor bez tjelovježbe.

No, ako to ipak ne želite učiniti jer vas aktivnost zapravo opušta i dodatno puni dobrom energijom, postoji nekoliko treninga koje možete odrađivati na godišnjem odmoru, a koji vam neće oduzeti puno vremena.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pamela Reif (@pamela_rf)

Šetnja i još šetnje

Vrlo vjerojatno znate koliko je šetnja, odnosno brzo hodanje dobro za organizam, a u kontekstu vježbanja na godišnjem odmoru, radi se o odličnom načinu kako ostati aktivan. Tome u prilog ide i brdovit teren koji možete “pikirati” ondje gdje ste smješteni kako biste stvorili dodatno opterećenje te odradite li dnevno sat i pol do dva takve šetnje, ne morate se brinuti oko smanjenja mišićne mase. Isto tako, po želji ubacite i određenu vrstu opterećenja, primjerice utege za noge, ali nije nužno.

Kratki programi s težinama

Online su besplatno dostupni brojni programi koje možete prakticirati ujutro ili pak popodne nakon kupanja. Uglavnom se radi o klasičnim vježbama snage za koje će vam u modificiranoj varijanti biti dovoljna girja. U trajanju maksimalno do pola sata, možete odraditi odličan trening koji može biti fokusiran na područje trbuha, nogu i gluteusa ili pak ramena i ruku. Također, postoje treninzi i za cijelo tijelo koji su naša preporuka.

Plivanje

Na moru je velika šteta ne iskoristit sve blagodati plivanja. Naime, aktivnosti poput treninga snage ili kardio vježbi jačaju mišiće, poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje, fleksibilnost i kontrolu težine, a s druge strane – plivanje pruža sveobuhvatan trening za cijelo tijelo s minimalnim utjecajem na zglobove te jača pluća i srce. Stoga, želite li vježbati na godišnjem odmoru, naš prvi odabir je plivanje!

Foto: Instagram/@samiclarke