Ministri financija iz skupine sedam država (G7) bogatih zemalja postigli su u subotu važan sporazum, kojim je dogovorena reforma globalnog poreznog sustava. Što to točno znači?

Razni divovi iz tehnološkog sektora koji svoje prihode ostvaruju u cijelom svijetu, a nakon toga višak prenose u zemlje s najnižim poreznim stopama i tako smanjuju svoje porezne obaveze, uskoro bi mogli biti prisiljeni plaćati poreze tamo gdje u stvarnosti stvaraju dobit. To je odlučeno na samitu u Londonu krajem prošloga tjedna, kada su ministri financija SAD-a, Japana, Njemačke, Francuske, Italije, Kanade i Ujedinjenog Kraljevstva postigli povijesni dogovor o oporezivanju multinacionalnih digitalnih kompanija, kao što su Apple, Google i Facebook.

Globalno oporezivanje – koji je cilj?

Osnovni cilj dogovora, oko kojeg su pregovori započeli još 2013. godine, jest primorati tehnološke kompanije da plaćaju više poreza, odnosno svoj pošteni udio, u zemljama u kojima zaista posluju. Prema određenom principu oporezivanja, najveće tvrtke u svijetu čije su profitne marže više od 10 % sada će morati pristupiti novim pravilima, što znači da će 20 % njihove ukupne dobiti biti usmjereno prema zemljama u kojoj je dobit nastala i imati obračunat lokalni poraz.

Time bi se konačno stalo na kraj svojevrsnom natjecanju među državama koje niskim poreznim stopama privlače ovakve tehnološke divove kako bi fiktivno k njima preselili svoje podružnice.

Osim toga, dogovor bi trebao postaviti bolje, ili bolje rečeno jednake uvjete za sve slične tvrtke na svijetu, a taj će prijedlog još dodatno razraditi na sljedećem sastanku ministara G20 koji će se odviti u srpnju u Veneciji.

Bilo koji konačni sporazum mogao bi imati velike posljedice za zemlje s niskim porezima i takozvane “porezne oaze”. Irska ekonomija je, primjerice, procvjetala s priljevom milijardi dolara ulaganja od multinacionalnih kompanija. Dublin, koji se opirao pokušajima Europske unije da uskladi svoja porezna pravila, vjerojatno neće prihvatiti ove uvjete bez borbe.

 

Foto: Unsplash