Prvi showcase festival SHIP na kojem će nastupiti preko 40 izvođača dom je pronašao na četiri predivne lokacije u Šibeniku! Od 14. do 17. rujna ove godine očekuju se nezaboravni koncerti na šest pozornica. Osim u vrhunskim koncertima i bogatom konferencijskom programu, posjetitelji će moći uživati u posljednjem pozdravu ljetu s plaže i bogatoj kulturnoj i gastronomskoj ponudi koju Šibenik pruža.

Prvi showcase festival SHIP

Na prvom izdanju festivala će uz već najavljene Nu Genea (live band) nastupiti nadolazeće europske zvijezde ###, freekind., nemanja, Porto Morto, Ana Antonova, Puuluup, Zimbru, Tolstoys, Iskra i Vizelj.

### (izgovara se pomoću tri udarca) je bend kojeg je najbolje doživjeti kroz instrumentalnu gitarsku buku, feedback i pulsirajuća svjetla. Ozloglašeni u balkanskom podzemlju zbog svog DIY pristupa – izbjegavajući uobičajeni tijek stvari, snimali su i/ili nastupali u napuštenim zgradama željezare, na krovovima, a i preselili su cijeli studio u skvotirano kino.

Pijanistica i vokalistica Sara Ester Gredelj (Hrvatska) i bubnjarka Nina Korošak-Serčič (Slovenija) oformile su dvojac freekind. nakon upoznavanja na jazz akademiji u Grazu gdje su i bazirane. Njihove pjesme promiču snažne poruke ljubavi i nade, nadopunjene R&B i jazz grooveom. Filozofija koju ove dvije djevojke žive i dijele sa svojom publikom su jednostavne i začahurene u svakom slovu njihova imena: be free, be kind.

nemanja je global psych bend koji okuplja članove iz Pule i Zagreba inspiriran 70’s Afro-Columbian, Anatolian, Thai & world glazbom iza koje stoji Luka Šipetić s albumima “Tarot Funk”, “Cosmic Disco” i “Voodoo Beat”. Bend trenutno promovira svoj treći album Voodoo Beat, koji donosi plesni i uzbudljiv glazbeni melting pot uz vruće afro-kolumbijske ritmove, karipske dub zvukove i tropsku egzotiku.

Porto Morto sve je jače ime na regionalnoj glazbenoj sceni, a iza imena krije se sedmerac čiji je glazbeni smjer teško definirati, no kada bi to pokušali mogli bi reći da se temelji na mješavini progresivnog popa, art rocka i indie elektronike. Novim albumom “PORTOPOP” definirali su novi zvuk, novi scenski identitet, ali i novu eru svoje karijere.

Raznolikost glazbenih utjecaja koji su oblikovali glazbeni ukus Ane Antonove osjeti se i danas – ne opterećuje se žanrovima, od nje možete očekivati mash-up žanrova od probranog deep housea, acida, synthpopa, minimala, pa sve do “bangera” koji vas vode prema vrhuncu večeri i definitivno ne ostavljaju ravnodušnima. Vrlo rado ulazi i u techno vode, gdje posebnu pažnju posvećuje selekciji traka, s nižim BPM-ovima, ali s puno groovea i dubine.

Puuluup su 2014. osnovala dva entuzijasta talharpe Ramo Teder i Marko Veisson. Ramo Teder je multiinstrumentalist i poznat je po svom dugogodišnjem solo projektu Pastacas. Pionir je loopinga u Estoniji i već dvadeset godina svladava ove vještine. Marko Veisson ima pozadinu u antropologiji i terenskom radu u sjevernoj Gani, što je uz njegovu ljubav prema zapadnoafričkoj glazbi definitivno utjecalo na Puuluupov stil.

Zimbru su četiri najbolja prijatelja koji sviraju divlju mješavinu hrapavih sintesajzera, glatkih gitarskih rifova i živahnih udaraljki nadopunjenih pričama o plesu, izgubljenim kućnim ljubimcima, queer ljubavi i nostalgiji za nikad doživljenim prošlim desetljećima. Najlakše ih je opisati kao rumunjski art-rock bend iz Cluj Napoca, a čine ga Teodora Retegan, Paul Bucovesan, Andrei Bobiș i Oana Pop.

Tolstoys je berlinski bend s korijenima u Slovačkoj i Novom Zelandu. Ovog ljeta predstavljaju novi album “No Limit To Love” koji spaja čarobni trip-hop s hipijevskom psihodelijom. Dopustite da vas njihova šarena predstava puna magije odvede na putovanje, a ulovite ih upravo na festivalu SHIP u Šibeniku.

ISKRA je audiovizualni synthwave projekt koji čine 4 člana te kažu da su pronašli čip iz budućnosti s vrlo važnim informacijama. Uspjeli su dekodirati čip, a informacije kojima samo oni imaju pristup vrlo vješto i kreativno nam prenose u obliku glazbe i animacije. Njihovi animirani videi sadrže teme iz budućnosti Skoplja, točnije godine 2088/89, gdje velika korporacija sa svojim nespretno brutalnim interesima direktno sudjeluje u razaranju grada.

Na SHIP dolazi i grupa Vizelj. Ovu glamuroznu grupu, mnogi smatraju za predvodnike novog beogradskog alternativnog zvuka. U koje god žanrove bend zašao u svojim pjesmama, od elektronike do garagea, uvijek je prisutan neobuzdan punk stav i žestina, po kojoj su poznati i svi njihovi live nastupi. Također, osnivači su najvećeg festivala alternativne umjetnosti u Beogradu pod nazivom “Hali Gali”.

Organizatori ističu kako će SHIP najaviti još 30 imena, a ulaznice možete kupiti ovdje.

Fotografije: SHIP, promo