Netflix je poput kakvog fast fashion lanca. Neprestano nam servira nove naslove, bilo da je riječ o serijama, filmovima ili dokumentarcima, katkad je teško popratiti novine i upravo zato dogodi se da propustimo sjajna uprizorenja. Kako bismo ispravili pogrešku, u nastavku smo izdvojili četiri odlična glazbena dokumentarca koja nisu recentnog datuma, no ako ste ih propustili pogledati ili tražite odmak od klasičnih serija – sigurni smo da vas neće razočarati!

Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story by Martin Scorsese

Odbijajući etiketu glasa generacije, a istovremeno prihvaćajući analizu svojih stihova od strane obožavatelja, Dylan je posvetio desetljeća dijeljenju “bootleg” snimaka svojih albuma i turneja. Pozivajući na detaljnije istraživanje svog djela, Dylan je predvodnik u razmišljanju o ulozi maski u glazbi, postavljajući tako osnove za umjetnike poput Bowieja, Madonne i mnogih drugih. Njegova istovremena prisutnost i odsutnost fasciniraju i frustriraju, osobito u “Rolling Thunder Revue” – dokumentarcu koji zorno prikazuje Dylanovu genijalnost tijekom turneje iz 1975. godine.

Miles Davis: Birth of The Cool

Miles Davis neosporni je vizionar koji je duboko utjecao na jazz, ali i širu glazbenu scenu. Njegova karijera, od djetinjstva i školovanja na Juilliardu pa sve do dominacije u klubovima New Yorka i povratničkih nastupa 1980-ih, označila ga je kao jednog od ključnih umjetnika 20. stoljeća. Davis je bio simbol američke elegancije, poznat po svom stilu i druženju s umjetničkim velikanima, no suočavao se i s osobnim izazovima – uključujući ovisnost o drogama i nasilju u obitelji. Njegova neumorna posvećenost glazbi i kompleksan život prikazani su u dokumentarcu koji pokazuje da je Davis ostavio veliki trag na umjetničkoj sceni koji sve do danas gotovo nitko nije nadmašio.

Miss Americana

U dokumentarcu “Miss Americana”, Swift iskreno govori o povezanosti s obožavateljima, a priča se vrti i oko toga kako njezina glazba odražava osobna iskustva koja se često poklapaju s onim što njezini obožavatelji i sami prolaze. Dokumentarac također prikazuje kako je svakodnevica glazbenice ispunjena kontrastima između slave i težnje za normalnošću, naglašavajući njezine unutarnje borbe i želju za prihvaćanjem te konstantnu borbu s napadima od strane kolega i medija.

What Happened, Miss Simone?

Kritičari su Liz Garbus u dokumentarcu “What Happened, Miss Simone?” zamjerali što previše povezuje mentalno zdravlje Nine Simone s njezinom genijalnošću umjesto da ga prikaže kao komplicirajući faktor. Ipak, složili su se da film postaje zanimljiv kroz trenutke koji opovrgavaju tu tezu, osobito kad Simone sama govori o sebi kroz dnevnike, intervjue i nastupe, pokazujući vrhunske sposobnosti i hrabrost u zagovaranju radikalne politike. Unatoč određenim propustima u prikazu Simoninog života, njezine iznimne glazbene vještine, posebno u kasnijim interpretacijama svojih hitova, ilustriraju nevjerojatnu umjetničku sposobnost.

Foto: Pexels, Profimedia