Prošloga mjeseca otvoreno je novo slatko mjesto u gradu koje se na društvenim mrežama opisuje kao moderan ficlek cukora. Riječ je o desert shopu Gibanica, projektu mladog chefa Filipa Matoka koji je na domaćoj gastro sceni ponudio sasvim poseban koncept

Chef Filip pokrenuo je Gibanicu kako bi nastavio njegovati starinske recepte i u ljudima probuditi sjećanja na djetinjstvo, a pritom ne zanemariti moderne tehnike i dizajn. U ponudi se tako u dvije verzije pojavljuju zlevanka, oraščić, medena pita, mađarica i čupavci. Osim kolača koji se serviraju na ovaj zanimljiv način, U Gibanici možete pronaći i klasičnu orahnjaču, makovnjaču i linzere, a tu su i tartovi koji se rade na upit. Iako je Gibanica s radom krenula prije samo tri tjedna, chef Filip najavljuje i proširenje ponude. Evo što nam je otkrio!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gibanica (@gibanica_handmade)

Na hrvatskom tržištu predstavili ste poprilično originalan koncept koji spaja tradicionalno i moderno slastičarstvo. Kako ste došli na ideju i na koji način birate konkretne slastice koje ćete uvrstiti u ponudu?

Pokrenuo sam svoj prvi vlastiti projekt i osmislio jedan malo drugačiji koncept. Riječ je o porciji koja uključuje serviranje jednog tradicionalnog kolača po receptu bake i mame, ali i moderne verzije od istih sastojaka ili s nekom mojom izmjenom i dodatkom. Ideja je došla sama, imam veliko poštovanje prema tradiciji i kolačima koje su radili naši stariji. Ti kolači imaju iskrenu priču i uvijek su pripremani s velikom ljubavlju. Uz pomoć obitelji i ljudi koji me prate od samog početka, probio sam led i evo me, danas imam svoju malu slatku priču.

gibanica

Imate tek 22 godine, a već bogato profesionalno iskustvo iza sebe kojem ste sad dodali i pokretanje vlastitog projekta. Što mislite, koja je tajna uspjeha u ugostiteljstvu i što biste voljeli da oni zainteresirani znaju o poslu (pastry) chefa?

Mlad sam, ali napravio sam veliki korak za sebe i krenuo u jedan ozbiljan posao koji iziskuje puno odricanja i žrtve da bi gosti bili zadovoljni i ponovno se vratili. Tajna uspjeha je u tome da sve ono što radim, radim s maksimalnom posvećenošću. Trudim se i radim najbolje što znam, a ljudi to prepoznaju i cijene. Sve što treba znati o poslu u kuhinji je da je to jedan ozbiljan posao i da mu tako treba i pristupiti. Sve što ne bi poslužio sebi, neću poslužiti ni gostu.

gibanica

Čini nam se da se posljednjih godina u Hrvatskoj znatno proširila gastro ponuda. Što mislite o situaciji na domaćoj sceni? Prepoznajete li kvalitetu i inovaciju ili postoji još puno prostora za napredak?

Ponuda je raznolika, a kvaliteta je porasla na jedan viši nivo. Mislim da je scena dovoljno velika da svi nađemo svoj put i svoje mjesto. Svi mi doprinosimo tome da domaća ponuda bude što kvalitetnija i raznovrsnija te dajemo maksimalno od sebe.

Na svojim društvenim mrežama najavili ste proširenje ponude Gibanice i na slana jela. Što i kada možemo očekivati?

Plan proširenja ponude na slana jela mi je nekako uvijek i bio cilj. U zadnje vrijeme ljudi vole pojesti nešto domaće za brunch ili brzinsku večeru. Ja sam iz Zagorja pa ne nikako smijem izostaviti štrukle, a radit ćemo i slane savijače od gljiva i poriluka, slanu zlevanku sa špekom i čvarcima te bučnicu. Imat ćemo i pakiranje u obliku brunch boxa koji će sadržavati nešto od tih slanih varijanti uz naš domaći sok i sve zasladiti nečime iz naše slatke ponude poput orahnjače, makovnjače ili pite od jabuke. Sve će biti dostupno preko Wolt dostave ili za pick-up u našem malom lokalu na adresi Branimirova 33.

gibanica

Foto: Gibanica Instagram