Sanja Mijac jedno je od najpoznatijih domaćih gastro imena, a ne bi nas čudilo niti da već na svojoj polici imate sjajnu kuharicu “Domaćica”, koja krije odlične recepte koji uspiju baš svaki put

Potaknuti atmosferom omiljenih malih zimskih rituala, od prvih kuhanih vina pa do neizbježnog mirisaoko adventskih kućica, poželjeli smo pronaći recept koji tu čaroliju može donijeti i u naš dom. A kako su fritule jedan od onih deserata koji se pojave čim temperature padnu, zamolili smo Sanju da s nama podijeli svoj provjereni recept. Brza priprema, sočna sredina i onaj topli, nostalgični okus instantno su nas osvojili.

U nastavku donosimo recept, kako biste i sami mogli pretvoriti hladnu večer u mali slatki ritual!

Sastojci:

  • 1 jaje
  • 180 ili 200 ml tekućeg jogurta
  • 2 žlice šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 1 čep rakije (možete i bez)
  • prstohvat soli
  • 200 g glatkog brašna
  • pola vrećice praška za pecivo (može i cijeli, bit će još mekše)
  • po želji: limunova korica jabuka, cimet…

Priprema:

  1. Prvi korak jest ugrijati ulje u loncu. Naime, treba biti toliko ulja da fritule mogu plivati u njemu, ne smiju dodirivati dno.
  2. Kada ste zagrijali ulje da bude vruće, smanjite temperaturu na lagano. Uvijek se možete poslužiti i trikom s kuhačom; drvenu kuhaču uronite u ulje, pa ako se oko njega stvaraju veliki mjehurići, ulje je prevruće, a ako se oko njega stvaraju manji mjehurići, ulje je savršene temperature za prženje. Ako ćete fritule pržiti na jakoj temperaturi, neće se stići napuhati, a tada iznutra znaju biti zbite i pudingaste.
  3. Pjenjačom izmiješajte jaje, jogurt, šećere, rakiju i sol. Zatim umiješajte brašno i prašak za pecivo. Sve dobro spojite i tijesto će biti gusto.
  4. Na vrećici za ukrašavanje ili onoj za meso odrežite vrh debljine palca te ju napunite smjesom za fritule.
  5. Fritule istiskujte iznad lonca s uljem i kad vam izađe “crvić” dužine slične kao i širina vrećice, samo ga prerežite nožićem kako bi pao u ulje.
  6. Nemojte pretrpati lonac fritulama, ostavite mjesta da se mogu napuhnuti i da se pritom mogu same okretati.
  7. Kad se dovoljno isprže na jednoj strani, obično se same okrenu na drugu, a ako ne budu, samo ih dotaknite vilicom pa će se okrenuti.
  8. Obavezno pazite da vam ulje ne bude prevruće. Fritule pržite na umjerenoj temperaturi nekoliko minuta dok ne poprime zlatnosmeđu boju.

Foto: Instagram/@sanja.mijac, Youtube