Svi znamo koliko je Makarska predivna, a ako nam to nije bio dovoljan razlog da posjetimo ovaj dio naše lijepe zemlje, chef Josip Tomas dao nam je još jedan, poprilično uvjerljivi razlog da to učinimo ovo ljeto.

Sjajne gastro vijesti stižu nam iz Tučepa. Restoran Freyja otvorio je svoja vrata za ovu sezonu, a vrhunski chef Josip Tomas na novom meniju restorana pokazuje rezultate koje gastro hedonizam, strast i razumijevanje hrane mogu iznjedriti.

Svi znamo koliko je važno ljeti jesti jednostavnu hranu, a upravo je takva ponuda koju će vam servirati Tomas koji u pripremi jela koristi prepoznatljive lokalne namirnice te neke od najpoznatijih svjetskih steakova.

„Stalno istražujem, pokušavam doći do punoće okusa u svakom zalogaju. Još od prvih dječačkih pokušaja kuhanja, uvijek me motiviralo to nadmetanje s poznatim, pronalazak načina kako od dostupnih sastojaka stvoriti neki novi, još bolji okus. Stoga bih na Freyjinom meniju ove godine posebno istaknuo odležanu hamu. Kako sami odležavamo steakove, tako sam odlučio poigrati se i s ribom. Kod nas na moru se logično najviše cijeni svježina ribe, pa me baš privukao izazov kako da ‘stara’ riba bude čak i ukusnija od friške. Naša odležana hama ima baš taj specifičan i intenzivan okus te posebnu teksturu, što je upravo rezultat ovakvog procesa sazrijevanja, rekao je Tomas.

Osim sjajne klope, za idealnu ljetnu večer potrebno je i kvalitetno vino kojeg u Freyji neće nedostajati. Proširili su svoju vinsku kartu te imaju više od 60 sorti u ponudi, a zanimljivost je i da ovdje sva vina možete dobiti na čaši, tako da cijelu večer možete degustirati razne sorte.

Degustacijski meni posebno je razrađen kao svjetsko putovanje u šest sljedova koje će vas provesti na turneju, ali doslovno. Isprobat ćete raznolike okuse – od ulova domaćih ribara, do dalekog Japana i slavnog wagyu odreska, ali sve to, opet individualizirano i s pečatom chefa Tomasa i njegove vrijedne družine.