Nakon tragičnog požara katedrale Notre-Dame, koja je jučer zahvatila dio krovišta te zvonik, francuski predsjednik Emmanuel Macron je najavio međunarodnu kampanju prikupljanja novca za obnovu povijesne katedrale. François-Henri Pinault, predsjednik i izvršni direktor Keringa, obećao je donirati 100 milijuna eura za obnovu, dok je Bernard Arnault, glavni izvršni direktor LVMH-a, već donirao 200 milijuna eura.

”Obitelj Arnault i grupa LVMH željeli bi pokazati svoju solidarnost u ovo tužno doba nacionalne tragedije, pridružiti se kako bi pomogli obnoviti ovu izvanrednu katedralu, koja je simbol Francuske, njezine baštine te francuskog jedinstva”, rekao je Arnault u izjavi za medije.
U međuvremenu, Pinault je također priopćio kako će donirati kroz obiteljsku investicijsku tvrtku Artemis, te se nada da će sredstva pomoći crkvenim dužnosnicima “kao i u potpunosti obnoviti Notre-Dame”.

Francuski ministar kulture Franck Riester rekao je da je prerano za procjenu štete svih umjetnička djela, no mnoge relikvije su uklonjene iz katedrale, koja datira iz 12. stoljeća, dok su vatrogasci radili na kontroli i sanaciji požara. Riznica umjetnina je spašena, kao i ‘Isusova kruna’.

”Katedrala Notre-Dame dio je povijesti, mjesto velikih događaja kao i ratova. To je mjesto oslobođenja i epicentar naših života. Dakle, večeras svečano obećajem; zajedno ćemo je oboviti’- rekao je predsjednik Macron u govoru nakon viđenog.