U slikovitom selu Gdinj niknuo je jedinstveni vrt fjori fôra garden; pravi Hvar u malom s obiljem samonikloga bilja koje svjedoči o bioraznolikosti otoka Hvara te tradicionalnoj marljivosti otočana i njihovom suživotu s prirodom.

Kao i drugi vrtovi na otoku, i ovaj je plod dugotrajnog, dobro planiranog rada: prostor nekadašnjeg vinograda i polja lavande i ružmarina, obrastao raslinjem, pažljivo je raskrčen, a stari suhozidi ručno su presloženi kako bi se parcela pravilno podijelila na šest manjih polja. U gredice je potom posađeno sjemenje te prenesene reznice i odrasle samonikle biljke sakupljene na različitim područjima otoka Hvara.

fjori fôra garden

Svako od šest polja posvećeno je posebnoj skupini biljaka koje su otočani stoljećima koristili u svakodnevnom životu: jestivih biljaka, biljaka za izradu kozmetičkih i ljekovitih preparata, biljaka za izradu i bojanje tekstila… Kroz polja vodi kružna staza, sve do odmorišta – mjesta za prezentaciju i degustaciju autentičnih otočkih proizvoda, pomno odabranih za brend fjori fôra.

Posjetitelji mogu uživati u ugodnoj samostalnoj šetnji vrtom i razgledavanju biljnih bazena, fotografirati se u odijelu pčelara ili vozača cvjetnog oldtimera te posjetiti trgovinu s jedinstvenim suvenirima. Uz to, očekuju ih i organizirani edukativni programi sa stručnim vodstvom: na primjer, degustacijska tura vrtom u kojoj mogu upoznati biljni svijet Hvara putem svih osjetila, ili tura posvećena aromaterapiji koja će im predstaviti ciklus proizvodnje eteričnih ulja.

Brend fjori fôra slavi esenciju načina života na otoku Hvaru, oličenu u obitelji Ćurin koja se bavi uzgojem lavande od 1955. godine. Biljne nasade i samoniklo bilje obrađuju i beru kao nekad, ručno, bez uporabe mehanizacije, a iz njih dobivaju potpuno prirodne proizvode na bazi eteričnih ulja te začine. Svi ti proizvodi okupljeni su u brand fjori fôra, čiji dizajn ambalaže s tradicionalnim likovnim motivima biljaka i ime koje na dijalektu znači “cvjetovi Hvara”, donose komadić Mediterana u svaki dom.

fjori fôra garden, osim što je sam po sebi prekrasan vrt, donosi odlična, zanimljiva događanja za djecu, mlade i odrasle. Posebno bi istaknuli program za djecu “Fjorastično”, Predstava Roko i Cicibela – Godina Miljenka Smoje #smojinih100 te “Herbalne note u vinu”. No, osim ovih programa, na linku ćete naći još mnogo toga, sve jako, jako zanimljivo. Nakon posjeta vrtu, ili događanja koje ste pohodili nikako nemojte zaboraviti otići s poklon-pakiranjem, ako i pod izlikom da ste ga kupili za drage vam osobe, budimo iskreni, sami ćete htjeti u svom domu imati jedan njihov paket. Odlični su.

Fotografije: Fjori Fôra