Nakon što je u prva tri dana prikazivanja u Americi “Top Gun: Maverick” zaradio 160 milijuna dolara, od 10. lipnja kada u kina dolazi film “Jurassic World Dominion”, opasno je ugroženo njegovo vodeće mjesto po zaradi i popularnosti!

Sljedeći nositelj velike franšize, uz Toma Cruisea, koji će dokazati svoju vrijednost na kino blagajnama je Chris Pratt, a koji se vraća s trećim filmom franšize: “Jurassic World Dominion”! Ova franšiza jedna je od najpouzdanijih što se tiče zarade i popularnosti posljednjih nekoliko desetljeća. Universalovo ponovno pokretanje franšize s filmom “Jurassic World” iz 2015. dostiglo je više od 200 milijuna dolara te je ostvarila najveću dobit ikada na blagajnama u prvim danima prikazivanja. Film “Jurassic World: Fallen Kingdom” iz 2018. nije zaradio toliko, ali je svejedno zaradio oko 150 milijuna dolara. Postizanje tako velikog iznosa u eri pandemije i dalje je bio podvig.

Novi “Jurassic World” pokazat će koliki apetit još postoji za Prattom, ali također uključuje najveće okupljanje zvijezda ikada do sada! U originalnim glavnim ulogama se vraćaju Sam Neill i Laura Dern, zajedno s Jeffom Goldblumom i BD Wongom, koji su obojica glumili u prethodnim “Jurassic Park” filmovima. Pratt je još uvijek najveće lice filma, ali iskorištavanje nostalgije sigurno će ići u korist filmskog studija, s obzirom na to koliko je uspješno “Top Gun: Maverick” iskoristio nostalgiju za svojim prethodnikom iz 1986. godine.

 

Početkom srpnja u kina dolazi animirani blockbuster “Minions: The Rise of Gru”! Očekivao se na ljeto 2020. tako da se ovdje radi o najvećem oduljenju pandemije u hollywoodskoj industriji. Prvi film franšize, iz 2015. godine je zapravo spinoff “Despicable Me” filmova i bio je ogroman filmski hit, pogotovo mjereći prema zaradi na kino blagajnama. Film bi lako mogao tijekom prvog vikenda prikazivanja nadmašiti ostvarenja “Top Guna” obzirom da se radi o obiteljskom filmu, i jednostavnom matematičkom računicom – radi se o filmu kojeg zajedno gledaju roditelji, djeca, tinejdžeri… Zapravo – svi članovi (proširenog) kućanstva odjednom.

 

Početkom srpnja u kina dolazi “Thor: Love and Thunder”! Ovaj film ima (prema mnogim hollywoodskim prognozama) najveće šanse srušiti “Top Gun: Maverick” s blockbuster trona ovog ljeta. Najveći je ovo nastavak franšize nakon 2019. godine i filma “Avengers: Endgame”. Film također nastavlja tradiciju miješanja i spajanja likova raznih i drugačijih svjetova, tako da ćemo sada uz Chrisa Hemswortha gledati i Chrisa Pratta iz “Guardians of the Galaxy” svijeta. S obzirom na to da se Disney sprema snimati drugu sezonu serije “Loki” možemo očekivati neku vrstu “Loki” nagoviještanja ili teasera u filmu.

 

Nakon ova tri blockbustera dobar glas i gledanost predviđam još “Elvisu” Baza Luhrmanna, hororu “Nope” Jordana Peelea, film “Everything Everywhere All at Once” se jako dobro drži na ljestvicama gledanosti i tijekom kolovoza možemo očekivati šušur oko hororca “Candyman”.

Fotografije: Jurassic World Dominion, Elvis