Ljeto u Dokukinu KIC kreće uz zavodljive, nesputane i izazovne “Palače užitka” Kennetha Angera; program posvećen doajenu američkog eksperimentalnog filma Kennethu Angeru koji je nedavno preminuo u 96. godini života. Avangardni autor prepoznatljivog kaleidoskopskog stila u svojim filmovima isprepliće paganizam i homoeroticizam, a tabui su tu da se krše.

Filmovi u Dokukinu KIC

U petak 23. lipnja u 19 sati gledamo njegova dva iznimno utjecajna kratkometražna filma, “Škorpionovo uskrsnuće” koji tematizira nadnaravnu ljubav između muškarca, njihovih motora i kožnjaka, te psihodeličnu “Inauguraciju Palače užitka” izvedenu iz jednog od dramskih rituala čuvenog Aleistera Crowleyja.

U sklopu Restartovog “Dokumentarnog ljeta” od petka 23. do nedjelje 25. lipnja na rasporedu je film “Miúcha: Glas bossa nove” koji daje uvid u život i djelo jedine umjetnice koja je skladala, snimala i nastupala sa zlatnim dečkima tog glazbenog pravca s pomoću ekskluzivnih 16mm kućnih filmova, dnevnika, pisama i osobnih glazbenih snimki pjevačice i njezinog supruga, João Gilberta. Oni su živjeli potpuno u skladu s turbulencijama toga vremena: u uspjehu, siromaštvu i ludilu. Dokumentarac je na programu svakog dana u 21 sat.

Za vikend gledamo i dva filma s programa nedavno završenog 16. Subversive Film Festivala: pobjedničko “Suho tlo u plamenu”, čudesnu dokufikciju Joane Pimente i Adirleyja Queirósa o buntu, ilegalnoj prodaji nafte i tajanstvenim motociklistima, gledamo u subotu 24. lipnja u 18 sati, te izvrsnu ekvadorsku “Plažu Enchaquirados” Ivána More Manzanao trans ribarici-barmenici i sredini u kojoj se rodna i seksualna fluidnost baštine još od davnina. Daleko je more, ali Plaža sve bliža: na programu je u nedjelju u 19 sati. Raspored saznajte i ulaznice kupite na linku.

Fotografije: stillovi iz filmova