Vraćaju se plastične dude kao naušnice, perlice, šarenilo i konjski rep. Samo jedan pogled modnih pista dovoljan nam je da se sjetimo najdražih filmova iz 90-ih. Evo popisa kojim možete pokrenuti 90’s filmski vikend maraton 

Death Becomes Her

Ovome se filmu redovito vraćamo i nevjerojatno nam je da je, kad se pojavio 1992. godine, dočekan s lošim kritikama i osrednjom kupnjom ulaznica. Posljednjih desetak godina u gotovo se svim popisima postavlja kao jedan od omiljenih kultnih filmskih klasika svih vremena, a pogotovo 90-ih. Redatelj Robert Zemeckis upisao se u povijest campa ovom izvrsnom modernom crnom komedijom u kojoj fantastično glumi duo Meryl Streep i Goldie Hawn. A prekrasne haljine engleske kostimografije Joanne Johnston besprijekorno upotpunjuju vrlo bizarnu atmosferu filma.

The Craft

Cijeli ovaj teenage angst film vrišti “goth” i “grunge”. “The Craft” prati četiri neprilagođene tinejdžerke koje žele biti vještice. Cijela estetika, od frizura, šminke do odjeće sigurno je vidljiva i danas, bila riječ o chokerima ili kariranim oversized košuljama i pravi je hommage 90-ima. I nemojte se zabuniti i pogledati “The Craft: Legacy”, počnite od ovog ikonskog uratka iz 1996. godine.

Clueless

Kič, chic, drama. “Clueless” je definitivno film koji morate pogledati i s razlogom je jedan od poznatijih naslova 90-ih. Vrlo, vrlo labavo se bazira na “Emmi” Jane Austen i izvrsno prenosi radnju u suvremeni kontekst plitkosti, bogatstva i raznih životnih preokupacija. Žuta Dolce & Gabbana majica, crvena Alaïa haljina, visoke čarape i šašavi dijalozi upotpunit će vam dan, a i bit će vam jasnije brojne reference jer ovaj film poslužio je za citiranje mnogih kasnijih teen komedija.

Jawbreaker

Za ovaj film vole reći da je “Mean Girls” u 90-ima. Prati priču školaraca jedne srednje škole koje, pogađate, imaju naprosto previše drama u svome školu. I popularna ekipa je modna inspiracija ostatku učenika i učenica. Cvjetne slip haljine, crop topovi, karirane mini suknje… i popularne djevojke koje odluče geekici Fern Mayo dati “fashion makeover”.

Naslovna foto: The Craft