Hrvatska filmska i radijska produkcija u svega nekoliko sati razlike dobila je dva velika priznanja u obliku cijenjenih nagrada američke struke.

Hvaljeni film Murina Antonete Alamat Kusijanović pobijedio je u kategoriji najboljeg dugometražnog igranog filma na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu Hamptons u SAD-u, dok je hrvatski radijski dokumentarac Dan kojega neću za cijeli život zaboraviti autora Đina Đivanovića osvojio srebrni mikrofon na festivalu u New Yorku.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HamptonsFilm (@hamptonsfilm)

Međunarodni filmski festival Hamptons ove se godine održava od 7. do 13. listopada, i u njegovom 29. izdanju sudjelovao je 61 film iz 34 zemlje, među kojima je i film Murina, a na ovu nagradu osvrnula se i redateljica filma: “Hamptons nas je divno primio i ova nagrada mi je jedna od najvažnijih. Osjetila sam iskrenu podršku, o filmu su raspravljali slojevito, prisno, iako smo bili daleko od Mediterana, Murina je bila shvaćena.”

Za navedeni film, koji u hrvatskim kinima igra već sedmi tjedan, ovo je njegov najveći uspjeh nakon nagrade za najbolji debitantski film u Cannesu, a vrijedi spomenuti i cijenjeno domaće priznanje na filmskom festivalu u Puli, gdje je pulska publika Murinu proglasila najboljim filmom festivala i nagradila ga Zlatnim vratima Pule.

S druge strane, dokumentarna drama Hrvatskog radija koja prenosi priču o ljudima s broda Carpathije koji je spašavao Titanic, osvojila je “Srebrni mikrofon” u kategoriji dokumentarnog povijesnog radijskog programa, na festivalu u New Yorku. Riječ je o događanju New York Festivals International Radio Program Awards, koji se u radijskim krugovima smatra jednim od najvažnijih te vrste u svijetu.

Također, na istom događanju reporterka Radio Sljemena, Ivana Radaljac Krušlin, za svoj prilog Covid bolnica Dubrava nagrađena je brončanim mikrofonom u kategoriji dokumentarnog programa na temu zdravlja.

Svečanost dodjele ovih radijskih nagrada, koju uručuje međunarodni stručni ocjenjivački sud u čijem je sastavu preko stotinu vrhunskih radijskih profesionalaca s najuglednijih svjetskih radijskih postaja, počela je u ponoć po srednjoeuropskom vremenu i odvijala se virtualno, a kao glavni pobjednik večeri proglašen je BBC Radio, u kategoriji “Broadcaster of The Year”.

Fotografija: New York Festivals Radio Award / Facebook