Martićeva ulica u Zagrebu postaje jedan pravi mali food district. Posljednji u nizu koji se pridružio lepezi lokala s raznolikom ponudom (zdrave) hrane jest Fetiš bistro&deli čije smo otvaranje već popratili. A sad smo razgovarali sa Sanjom Obradović koja stoji iza njega
15 godina u bankarskim vodama do otvaranja bistro&delija? Otkud inspiracija i poriv?
Inspiraciju sam pronašla putujući gdje je uvijek nekako fokus, pored upoznavanja kulture i povijesti neke zemlje, bio usmjeren na gastro ponudu pa sam pomno birala gdje probati nešto novo i ukusno, popiti čašu dobrog vina i općenito otkrivati raznoliku ponudu lokalne hrane i pića koju ta zemlja nudi. Uvijek sam uživala posjetiti lijepo uređene male bistroe koji su pored odlične ponude hrane i pića nekako privlačili ugodnim i zanimljivim ambijentom i uređenjem. Jako puno pažnje, općenito u životu, pridajem estetici pa mi je to jako važan faktor kod odabira ugostiteljskih objekata koje sam posjećivala, što je kasnije utjecalo i na odabir uređenja bistroa Fetiš.
Ujedno, uz putovanja koja su moj osobni fetiš, veliki sam gurman pa mi je zdravstveni problem prije nekoliko godina jako utjecao na zdravlje i kompletnu prehranu jer sam se suočila s intolerancijom, a kasnije i alergijama na hranu koja sadrži gluten, ali i šećerima koje sam kompletno morala izbaciti iz prehrane. Nakon mjeseci hodanja po zdravstvenim ustanovama, gdje mi nitko nije dao nikakve konkretne informacije i rješenja mog tadašnjem stanja, osim da izbjegavam stres, odlučila sam se za alternativnu metodu i tek tada sam dobila jasne informacije i upute što mi uzrokuje probleme i na koji način regulirati prehranu kako bih se osjećala bolje, što se zaista i dogodilo jer sam odmah osjetila pozitivne promjene i sve moje zdravstvene tegobe su vrlo brzo nestale.
Uz sve to stres na poslu nije baš pomagao zdravstvenom stanju pa se nametnulo jedino logično rješenje da kompletno promijenim način života, pa tako i posao te usmjerim svu svoju energiju u nešto novo i zanimljivo. Tako se nekako s vremenom razvila i moja ideja te sam shvatila da mi je nakon 15 godina bankarstva potreban neki novi izazov, mogućnost da sama mogu raditi ono što volim i što me čini sretnom i u privatnom životu.
Kako ste se odlučili za ovu lokaciju? Ima li Vam Martićeva neko posebno značenje?
Nije tajna da je Martićeva unazad par godina jako popularni dio grada, no nije samo to presudilo kod odabira lokacije jer Martićeva za mene ima puno posebnije značenje od trenutne atraktivnosti lokacije. Martićeva je kvart gdje sam rođena i provela više od pola svog života, ovo je centar grada, a opet nekako sve odiše kvartovskim ugođajem… Tu su ljudi opušteni, kao neka mala zajednica koja voli uživati u životu, druženjima, a čak ni dobne skupine nisu bitne jer se sve nekako međusobno isprepliće te se svi razumiju i podržavaju.
Možete nam reći što je bila inspiracija iza uređenja i koje bi bile najzanimljivije karakteristike uređenja po vama?
Posebnu pažnju sam usmjerila uređenju jer nije upitno da morate imate dobru i kvalitetnu ponudu hrane i pića (to se nekako podrazumijeva), već je jako bitno da se gosti u tom prostoru osjećaju dobro, da im je ugodno i da požele doći ponovno, družiti se i provoditi vrijeme u takvoj pozitivnoj sredini. Ovakvi prostori vani nisu rijetkost, a odmah nakon otvorenja sam primijetila da nam dolazi jako puno turista. Kod samog uređenja sam se vodila vlastitim osjećajem za lijepo te sam birala sve ono što bih i sama sebi izabrala, pa je tako nastao spoj starog i novog, modernog i industrijskog.
Dugo sam skupljala popularne Thonet i slične stare drvene stolce koje sam odlučila zadržati u izvornom obliku i samo ih osvježiti sivo plavom bojom koja odiše nekom elegancijom i svježinom te daje neki pozitivan efekt samom prostoru. Htjela sam stvoriti ugodan ambijent, ali opet moderan i prilagođen samom nazivu lokala te sam svaki detalj pomno birala. Najviše sam pažnje posvetila odabiru pločica na šanku, koje su mi se toliko svidjele da sam čak organizirala njihovu narudžbu i dostavu direktno iz Španjolske jer sam željela baš te pločice kojih nije bilo za kupiti kod nas. Zbog svega toga, pločice na šanku bi izdvojila kao najzanimljiviji detalj jer su dale prostoru dodatnu svježinu i zanimljivost što je bitno obzirom je to centralni prostor koji svi primijete po samom ulasku u bistro.
Što biste rekli da vas najviše razlikuje od ostalih bistro i barova?
Pored činjenice da smo po pitanju hrane kompletno gluten-free, a nudimo i dodatne opcije slastica bez rafiniranih šećera ili veganske slastice bez laktoze, trenutno mi se čini da imamo taj neki dodatni element ugode za naše goste baš zbog tog osobnog pristupa. Polazim prvenstveno od sebe, ako se meni nešto ne sviđa ili mi nije ukusno, to sigurno neće biti na ponudi bistroa Fetiš jer tu nema puno prostora za površnost i nemar. Bilo da se radi o uređenju gdje sam posebnu pažnju posvetila detaljima, bilo pak o ponudi hrane jer sam i sama svjesna koliko je teško prilagoditi prehranu novim načinima ishrane, sve je prilagođeno da gostima bude dobro. I sama sam mjesecima bila gladna dok nisam počela osmišljavati i testirati recepte i hraniti se tako. Nije bilo lako, ali se pokazalo kao odlična baza za sve što je uslijedilo dalje, na zdravstvenom, a i poslovnom planu.
Ono što je bitno istaknuti je to da naši gosti nisu samo osobe koje ne konzumiraju gluten već svi koji vole pojesti dobar zalogaj i popiti kvalitetno piće. Fetiš ponudu hvale svi, stari i mladi, oni koji ne smiju jesti gluten, ali i oni kojima ne smeta. To me čini sretnom jer se svima sviđa i svi uživaju u onom što nudimo. Dodatno, htjela bih istaknuti i da imamo odličan tim ljudi, profesionalaca u svom poslu pa tako ništa ne prepuštamo slučaju, kava mora biti perfektno pripremljena, hrana mora biti ukusna da ljudi uživaju, a ponuda je zaokružena i s raznolikim pićima, od kojih moram istaknuti pomno biranu vinsku kartu, ali i bogatu koktel kartu s odličnim izborom osvježavajućih koktela, klasika i popularnih mulova, ali i neizostavnih mimoza za subotnji brunch.
Što sve imate u ponudi?
U ponudi nudimo razne slatke opcije za doručak poput banana breada, browniesa ili pak veganske Fetiš zdjele, kombinacije kreme od indijskih oraščića i voća te domaće granole i kokosa. Osim klasičnih slastica s opcijama bez rafiniranih šećera, radimo i sirove kolače koji su pogodni za vegane ili ljude koji ne konzumiraju laktozu. Od slanih zalogaja, tu su jutarnji pekarski proizvodi i jednostavna jela poput domaće sirnice, poznatih francuskih quicheova u vege i mesnoj varijanti, ali i nešto modernija jela poput avokado sendviča s jajima ili lososom, domaćih focaccia sendviča. U pripremi već imamo i nove zalogaje koje planiramo uvesti u redovnu ili sezonsku ponudu. Bitno je spomenuti da radimo i vlastite hladno prešane prirodne sokove na bazi voća i povrća.
Otvorili ste i krenuli u nešto novo u ova “nesigurna pandemijska vremena”. Kako ste se odvažili, to jest je li vam uopće trebalo hrabrosti? Jeste li pozitivac optimist, realist ili jednostavno smatrate da je “najgore iza nas”?
Ja sam vječiti optimist i prikriveni pesimist. Na van sam uvijek veliki optimist i nikad mi nije trebalo neke dodatne hrabrosti za ništa što sam u životu radila. Imam neku svoju teoriju da što se više odvažiš ići u nepoznato, više ćeš naučiti i obogatiti svoje znanje i iskustvo, treba samo imati dobru volju i puno dobrih prijatelja kao podršku.
S druge strane, kad su ozbiljne stvari u pitanju ipak sam veliki realist i uvijek sve prije nego donesem bilo kakvu odluku jako detaljno analiziram, nekad sam i previše analitična, ali i to sam s vremenom malo naučila korigirati i opustiti se jer ne mora uvijek sve biti savršeno.
Sad je vrijeme za uživanje u plodovima ovog projekta i veselju naših gostiju koji zaista hvale ovaj pothvat i ponudu.
Fotografije: Rajna Raguž