Festival tolerancije Masterclassom pomaže vidljivosti hrvatskog filma

Trinaesto izdanje Festivala tolerancije – JFF Zagreb, uz više od 60 nagrađivanih filmova, poznate redatelje i glumce te bogati popratni zabavni i edukativni program, donosi i brojne novitete. Jedan od njih je i Masterclass tolerancije.

Hrvatska kinematografija posljednjih je godina bilježila odlične rezultate na međunarodnoj sceni, no na domaćoj kulturnoj sceni ti uspjesi ostaju slabo zapaženi. Kako bi pomogao u vidljivosti hrvatskog filma, Festival tolerancije donosi Masterclass tolerancije – novi program u kojem će cijenjeni domaći autori pred publikom i kamerama govoriti o nastanku svojih filmova. U sklopu trinaestog izdanja Festivala Bobo Jelčić će objasniti kako je nastajala njegova Obrana i zaštita,Nebojša Slijepčević će razotkriti svoju Srbenku. Masterclass će se snimati, potom montirati i kao takav biti dostupan svima zainteresiranima putem festivalskih online servisa. 

Srbenka

”Jedan od najvećih problema hrvatskog filma jest njegova slaba dostupnost nakon što prođu sve kino i festivalske premijere, a o tome kako je sam film nastajao zna se u najboljem slučaju vrlo malo. Festival tolerancije odlučio je doskočiti problemu u ovom i narednim festivalskim izdanjima zbog hrvatskog filma, njegovih autora i brojnih uspješnih ekranizacija društveno relevantnih tema koje propituju, prizivaju i promiču toleranciju”, rekao je Hrvoje Pukšec, voditelj filmskih programa Festivala tolerancije.

Redatelj Bobo Jelčić je svojim filmom Obrana i zaštita, ovjenčanom domaćim i međunarodnim nagradama, progovorio o životu u njegovom podijeljenom rodnom Mostaru kroz pronicljivi psihološki portret čovjeka prisiljenog prijeći nevidljivu granicu između dvije zajednice. Dokumentarni film Srbenka u režiji Nebojše Slijepčevića prati stvaranje predstave Olivera Frljića o ubijenoj djevojčici srpske nacionalnosti Aleksandri Zec. Među brojnim priznanjima ističe se prestižna međunarodna nagrada Doc Alliance za najbolji dokumentarac 2018. godine, koja je ovom filmu dodijeljena u Cannesu.