Od 16. do 20. ožujka, po četvrti put će se održati Festival svjetla Zagreb. Tako će se, nakon dvogodišnje stanke zbog pandemije, uz podršku Grada Zagreba, a u organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ) i partnera, ponovo ujediniti mašta, umjetnost i svjetlosna tehnologija.

Uz Gornji grad, premijerno su od sinoć zasvijetlile i lokacije Donjeg grada, a tijekom pet dana posjetitelji će moći posjetiti ukupno 32 atrakcije na 31 lokaciji. Svi ste pozvani u ovu svjetlosnu šetnju.

Europski trg

Gosti iz Sarajeva na Europskom trgu, simbolično, su postavili interaktivnu svjetlosnu skulpturu – Srce Europe. Ona, uz 3D mapping, prati ritam otkucaja srca te svim posjetiteljima omogućuje da u proširenoj stvarnosti ispišu ili pročitaju želje za bolju budućnost.

HNK, MUO, Muzej Mimara…

Iz Berlina nam, pak, dolaze organizatori svjetski poznatog Berlin Festival of Lights, a oni će svjetlost preliti na pročelja zgrade Hrvatskog narodnog kazališta (HNK), Muzeja za umjetnost i obrt (MUO), dok će pročelje Muzeja Mimara postati platno na kojem se kroz 3D mapping oslikava impresija hrvatske i zagrebačke povijesne i kulturne baštine. Isto tako, berlinski umjetnici autori su dviju instalacija Zemlje i Marsa, visokih preko četiri metra, na Trgu Petra Preradovića i u Tkalčićevoj ulici.

Dodatno, zagrebačkom Festivalu se prvi put priključilo i kazalište, a to je GDK Gavella s predstavom u Zvjezdarnici.

Zagrebački plesni centar, Muzej grada Zagreba, Donji grad

Zatim, tu je UNICEF-ov Muzej realnosti u Zagrebačkom plesnom centru, a imat ćemo, čak, i tematsku utrku Glow run koja je zakazana za subotu, 19. ožujka u 22:00 sata, sa startom na Marulićevom trgu. Dvije lokacije posvećene su ženama koje su obilježile hrvatsku povijest pa će se, tako, u velikom dvorištu Muzeja grada Zagreba (MGZ) moći pogledati i poslušati svjetlosno-glazbena atrakcija s proslavljenim hrvatskim opernim divama. U Donjem gradu, na zidovima Strossmayerove škole u Varšavskoj ulici, prisjetit ćemo se lica pojedinih važnih žena koje su ostavile svoj trag u hrvatskoj kulturnoj povijesti.

Za najmlađe…

Za naše najmlađe spremna su tri svjetlosna igrališta i to na Dubravkinom putu i Trgu Mažuranića te kod istočne strane zgrade HAZU.

“Umjetnici i umjetnost svjetla pomažu sa svojim djelima da prođemo kroz životne realnosti, stoga ovim putem zahvaljujem svim partnerima što su se uključili u ovu vrlo zahtjevnu i opširnu realizaciju. Posebno bih istaknula naše institucije koje su prepoznale TZGZ s projektom Festivala svjetla Zagreb kao kreativnu i kulturnu platformu u kojoj sudjeluju, a to su: Muzička akademija Zagreb koja obilježava 100. godina postojanja i sudjeluje u programu otvorenja Festivala; zatim Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), HNK, Galerija Klovićevi dvori, MGZ, MUO, Nacionalni muzej moderne umjetnosti i Udruženje hrvatskih arhitekata“, izjavila je direktorica TZGZ, gđa Martina Bienenfeld.

flash!

Kao i prijašnjih godina, svjetlosne predstave će se održavati od 18 do 23 sata. Prilikom postavljanja Festivala vodi se računa i o svjetlosnom onečišćenju koje je svedeno na minimum i vremenski ograničeno, čime je dodatno zagarantiran najmanji mogući utjecaj na čovjeka i prirodni okoliš u cjelini. Ulazak na sve programe je besplatan, a više informacija o pojedinim programima, kao i karta lokacija, dostupni su u Centrima za posjetitelje te na: www.festivalsvjetlazagreb.hr.