Ovaj tjedan počinje peto izdanje festivala “Neobičnih obitelji” koji slavi kreativnu i složenu zajednicu cirkuskih umjetnika i njihove publike, razbijajući barijere između publike i izvođača.

Ovogodišnji program sastoji se od pet predstava suvremenog cirkusa, dva koncerta, dvije filmske projekcije i dvije radionice cirkuskih vještina. Umjetnička voditeljica festivala, Antonia Kuzmanić, odabrala je inovativne i visokokvalitetne predstave koje šire granice nezavisne kulture i interdisciplinarno pristupaju publici kroz medij filma i glazbe.

Festival će se otvoriti 24. svibnja u Ljetnom kinu Bačvice, gdje će laureatkinja circusnext programa Alice Rende izvesti svoju nagrađivanu predstavu “Fora”, izvedenu u kutiji dimenzija 70 cm x 70 cm. Zagrebačka Cirkorama istu večer izvest će posljednji dio svoje trilogije “Horror House Project: Zodiac – Krug malih životinja”, dok će japanski duo “Usaginingen” zaključiti večer glazbenim performansom.

Drugi dan festivala, 25. svibnja, odvijat će se u Domu mladih. Španjolski duo Le Petite Victoria Cen izvest će predstavu “Oprosti ako te predstavljam kao da te ne poznajem”, koja je 2023. proglašena najboljom suvremenom cirkuskom predstavom u Španjolskoj. Na novouređenoj terasi Doma mladih, Trokutu, instrumentalni bend LHD, sastavljen od bivših članova The Bambi Molestersa, predstavit će svoj album “Off The Grid”.

Zatvaranje festivala bit će 26. svibnja u Hrvatskom narodnom kazalištu Split s predstavom “The Green” Kallea Nioa. Ovo posebno događanje označava prvi put da suvremeni cirkus ulazi u program jedne nacionalne kazališne kuće u Hrvatskoj, čime će se dodatno popularizirati i priznati ovaj žanr.

U sklopu popratnog programa, katalonska umjetnica Maria Palma održat će predavanje o novoj cirkuskoj disciplini “apnea cirkus” i radionicu akrobatike na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Alice Rende će voditi dvodnevnu radionicu “Fleksibilnost u istraživanju pokreta” 25. i 26. svibnja u AntiGravity Fitness Studiju.

Program festivala možete pronaći na službenoj web-stranici, kao i na Facebook te Instagram profilu.

Foto: PR