“Everything Everywhere All at Once” je veliki pobjednik sinoćnje 95. dodjele nagrade Oscar! 

“Everything Everywhere All at Once” proglašen je najboljim filmom, no osvojio je sveukupno sedam nagrada i to redom za: najbolji originalni scenarij, režiju, glavnu glumicu, sporednu glumicu, sporednog glumca i montažu. Veliki pobjednici filma bili su autori Daniel Kwan i Daniel Scheinert jer su kući odnijeli kipiće za scenarij, najbolji film i režiju. No, naravno da je javnost bila u potpunosti skoncentrirana na Michelle Yeoh, Jamie Lee Curtis i Ke Huy Quan koji su održali emotivne govore.

Dream big, and dreams do come true! And ladies don’t let anybody tell you you are past your prime!

To all of the people who have supported the genre movies that I’ve made for all these years!

My journey started on a boat. I spent a year in a refugee camp, and somehow I ended up here on Hollywood’s biggest stage.

Ovaj veliki uspjeh tzv. Danielsa (Daniel Kwan i Daniel Scheinert) zapravo je trijumf indie studija A24 koji je uspio pogurati film na kinoblagajjnama do vrtoglavih 100 milijuna američkih dolara zarade, u trenutku kada je tržište art filmova sve slabije i skučenije. Studio je uspio nešto što indie studijima nije uobičajeno, da su Oscari za nabolju glumu otišli “njihovim” glumcima; tri za glumu u filmu “Everything Everywhere All at Once” i jedan za glavnu mušku ulogu filma “The Whale”; sljedeći pobjednik je Brendan Fraser, poslušajte njegov govor!

I want to tell you that only whales can swim at the depth of the talent of Hong Chau.

Sa svojom multiverzalnom pričom i neuobičajenim detaljima kao što je lik s rukama od hrenovki i naoružanim dildoima, film “Everything Everywhere All at Once” predstavlja radikalan odmak od vrste staloženih prestižnih ponuda koja je povijesno dominirala Oscarima; Akademija filmske umjetnosti i znanosti dramatično se mijenja tijekom posljednjih godina, usudila bih se primijetiti i istaknuti!

Imajmo na umu trending hashtag posljednjih godina, a koji se veže uz ovu prestižnu dodjelu filmskih nagrada #OscarsSoWhite; gdje nije bilo odstupanja od nominiranja isključivo bijelih glumaca i glumica, a koji će s ovim prvim korakom od mnogih, nadam se, zauvijek postati zaboravljeni hashtag društvenih mreža.

Jimmy Kimmel se po treći put vratio kao domaćin dodjele Oscara. On nije gubio vrijeme ističući sramotni trenutak s prošlogodišnje ceremonije, kada se Will Smith popeo na pozornicu i ošamario Chrisa Rocka jer se našalio na račun ćelave glave njegove supruge Jade Pinkett Smith. “If anyone in this theater commits an act of violence at any point during this show you will be awarded the Oscar for best actor and permitted to give a 19-minute-long speech.” – našalio se i nastavio te zakucao: “If anything unpredictable or violent happens during the ceremony, just do what you did last year — nothing. Sit there and do absolutely nothing. Maybe even give the assailant a hug.”

Ovogodišnji Oscari se nisu osvrtali na internacionalne događaje; ovo je druga godina za redom da je organizacija dodjele nagrada odbila gostovanje ukrajinskog predsjednika Volodymyra Zelenskog da se obrati svjetskoj publici.

Crveni tepih u boji šampanjca

I za kraj moram istaknuti veliku promjenu koju će definitivno osjetiti svi oni koji izvještavaju modne trenutke s crvenog tepiha. Crveni tepih je ove godine bio – boje šampanjca! Naime, dodjela Oscara napravila je neke značajne kozmetičke promjene te je umjesto uobičajenog crvenog tepiha izvela onaj u boji šampanjca. Taj je izbor, međutim, doveo do strke u zadnji tren nakon kišnog vikenda zbog kojeg su organizatori rezali dijelove tepiha koji su bili uništeni lošim vremenom i prljavim potplatima cipela. Međutim, izbjegnute su neke bliske katastrofe. U subotu je Ovation Hollywood, trgovački centar i zabavni kompleks koji je domaćin dodjele Oscara, pretrpio nestanak struje. Do nedjelje se, međutim, nebo razvedrilo i jedini znak treperavih svjetala bile su bljeskalice koje su pozdravljale zvijezde dok su ulazile u gledalište.

Cijeli popis dobitnika nagrada Oscar možete naći ovdje, a istaknute detalje možete naći na akademijinim društvenim mrežama.

Fotografije: Getty Images