Nakon što je prošlog tjedna Engleska izgubila Europsko nogometno prvenstvo za drugo mjesto, ponovno su se uzburkali duhovi rasizma pri čemu su određeni Englezi pokazali još jedan poraz.

Društvene mreže “gorile su” po pitanju neuspješnih jedanaesteraca igrača engleske reprezentacije, a salve rasističkih komentara i uvreda pojedinih “navijača” i “ljubitelja nogometa” nisu izostale. Mural engleskog nogometaša Marcusa Rashforda već je u ponedjeljak u znak nezadovoljstva bio uništen. No, autor murala, street art umjetnik poznat pod imenom Akse, odlučio je brzo djelovati te ga odmah popraviti, a dotad su već na njemu osvanule brojne poruke podrške i optimizma fanova koji su željeli anulirati rasizam.

Kroz cijeli su se tjedan ispred murala koji je oslikan na zidu kafića u ulici Copson Street, u Withingtonu, četvrti gdje je Marcus proveo najranije godine djetinjstva u Manchesteru, okupljali fanovi. Kroz brojne su geste davali podršku, a priča se nadovezala i na svjetski pokret “Black lives matter”.

Na Twitteru je Rashford jednostavno komentirao: „Preplavljen. Zahvalan. Ostao bez riječi.”

Foto: Getty Images