Elisabeth Moss glumi, izvršna je producentica i režiserka tv serije „Shining Girls“, adaptacije istoimenog romana Lauren Beukes. Uz nju režiju potpisuju Michelle MacLaren i Daina Reid, dok je emisiju kreirala Silka Luisa. Isprva ova osmoepizodna serija izgleda kao da je mogla biti film, no daljnjim gledanjem je, već u drugoj epizodi, skroz dobro „sjela“ u televizijski format.

Priča je preuzeta iz gotovo istoimenog romana Lauren Beukes iz 2013., a radi se o tome da je prije šest godina Kirby Mazrachi (glumi ju Elisabeth Moss) preživjela gotovo smrtonosni napad nepoznatog napadača koji nikada nije uhvaćen. Od tada doživljava promjenu stvarnosti. Ponekad su promjene male i mačka je sada kućni ljubimac ili se na poslu vraća za drugi stol; ponekad su velike i ona smatra da je njezina majka ponovno rođena u doslovnom smislu nego inače kao npr. evanđeoska kršćanka, ili da je sama Kirby sada udana za čovjeka po imenu Marcus umjesto da je još sama, tj. single. Jedna konstanta je da je ona uvijek novinska arhivistica u Sun Timesu.

Kada se tijelo mlade žene s naizgled identičnim, ali ovaj put smrtonosnim ranama poput njezinih otkrije u gradskoj kanalizaciji, ona udružuje snage s novinarom Danom (Wagner Moura) kako bi istražila i ušla u trag čini se, unatoč nemogućim vremenskim crtama koje se križaju desetljećima, serijskom ubojici. Gledatelji, mi, smo ovdje daleko ispred njih – vjerojatno predaleko, zbog čega se par čini pomalo neuvjerljivim – jer smo već vidjeli tajanstvenog muškarca na djelu. Čovjek je Harper (kojeg Jamie Bell igra vrlo pametno i uznemirujuće) i čini se nezaustavljivim dok bira svoju sljedeću žrtvu, astronoma Jin-Sooka (Phillipa Soo). I ne, ne brinite, ovim informacijama ne otkrivam previše. Ovo je zapravo opće poznata stvar i nije ono “tajanstveno i napeto” u seriji.

shining girls

Elisabeth Moss je, kao i uvijek, žestoko intenzivna i unešena u najmanju promjenu u raspoloženju ili patnji svog lika. Sjetimo se samo njezinih izvedbi u tv seriji „Top of the Lake“ i „The Handmaid’s Tale“. Ona je nepokolebljiva, snažna, čvrsta u svakoj ulozi koju preuzme, toliko čak da djeluje kao sidro u seriji. Kako jednu stvarnost zamjenjuje druga, pa treća, kako živjeti život pun nepoznatih ljudi, pa poznatih, kako se odvija život u ovom pomalo kažnjavajućem metaverzumu otkriva nam priča i odlična studija likova serija koja je do sada izbacila pet od osam epizoda. Sljedeća je na redu 20. svibnja, taman da prvih pet odbingeate i ulovite nit svih niti ove napete priče.

shining girls