Predstava „Genijalna prijateljica“ prema romanu jedne od najčitanijih spisateljica diljem svijeta, Elene Ferrante posljednja je ovogodišnja dramska premijera Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu koja će se održati 30. prosinca 2021.

„Iznimno smo ponosni što smo drugo nacionalno kazalište u Europi, nakon National Theatera u Londonu, koje na scenu postavlja adaptaciju ovog glasovita romana. Premijera Genijalne prijateljice na određeni način pokazuje i ono što smo svih ovih godina nastojali postići, a to je biti Europsko kazalište koje se bavi temama poput ostalih Europskih kazališta te temama koje ulaze u dijalog i prostor vremena u kojem živimo. Teatarskim govorom rečeno, nastojali smo biti dovoljno uzbudljivi da privučemo gledatelje u kazalište“, rekla je na konferenciji za medije  intendantica zagrebačkog HNK Dubravka Vrgoč.

Priča o postavljanju Genijalne prijateljice u HNK u Zagrebu je započela još prije tri godine, no proces oko autorskih prava je potrajao. A zašto baš Elena Ferrante? Jer je to autorica za kojom vlada enigma, tko je zapravo ona, koliko ima godina? Ona je u svojim 70-tim godinama a na Europsku i svjetsku literarnu scenu donijela je temu koja je u ovom trenutku vrlo značajna, a to je pogled u 50-te godine. U današnjem vremenu kriza, egzistencijalnog straha, idealno je vrijeme za podsjećanje na slična vremena, a to su 50-te godine kada je Europa nakon svih ratova i strahota, okrenula stranicu i krenula dalje…to dalje je u srcu romana Elene Ferrante, poručio je ovim povodom ravnatelj drame, Ivica Buljan, a nadovezala se redateljica Marina Pejnović, koja je dokazala da je i u ovim izazovnim vremenima moguće napraviti veliku predstavu s čak 29 glumaca.

Genijalna prijateljica

„Mi na scenu postavljamo prvu knjigu koja prikazuje početak iznimno kompleksnog ženskog prijateljstva. Odnos tih dviju žena, Lile i Elene, nije crno bijeli, one se vole a i kad se mrze stalno su tu jedna za drugu. Ovaj roman naizgled kao da je zakašnjeli ali ono što je specifično je isprepletenost njihovih života koja je prikazana na beskrajno detaljan način dok se s druge strane nalazi socijalni kontekst, kontekst Rajona od kojega one pokušavaju pobjeći ali bez kojega ne postoje“, dodala je.

Premijera predstave Genijalna prijateljica održat će se 30. prosinca a reprizne izvedbe mogu se pogledati tijekom siječnja.

Foto: HBO