Vjerujem da za ovu glumicu ne treba nikakav pompozan uvod. No, s obzirom na to o kome se radi, teško je naglas još jednom ne načuditi se toj kombinaciji talenta, magnetske karizme, prirodnog i neodoljivog francuskog šarma, ljepote te pristupačnosti u jednoj osobi s kojom bi bilo tko na svijetu s razlogom bio uzbuđen razgovarati – čak i da nije jedna od najpoznatijih glumica na svijetu koja je radila s nekima od najvećih redatelja današnjice

Suradnje s redateljima poput Tima Burtona, Ridleyja Scotta, Oliviera Dahana, Christophera Nolana, Jean-Pierrea Jeuneta…  priskrbile su joj nagrade i nominacije za prestižne filmske nagrade kao što su Oscar, BAFTA, César i Zlatni globus. Ove godine preuzela je novu ulogu – onu lica jedne od najprestižnijih modnih i beauty kuća na svijetu. Postala je zaštitno lice kultnog mirisa Chanel N°5. Ulogu koju bi priželjkivala svaka glumica, a pogotovo ona francuskih korijena, i to ne samo zato što se radi o, je li, Chanelu, nego i zato što je kuću osnovala žena koja se i onomad kao i danas smatrala hrabrom, odvažnom, igrajući mimo pravila, slobodnog duha. Čvrsto koračavši u smjeru koji je zamislila. Priča iza Chanel N°5 mirisa, ali i priča same Marion Cotillard.

“Gabrielle Chanel odlučila je kreirati miris za sebe. Tadašnji parfumeri jednostavno nisu stvarali mirise koje je ona htjela nositi”, kaže nam Marion, prva Francuskinja nagrađena Oscarom, i to za nezaboravnu ulogu Édith Piaf u filmu “La Vie en Rose”. “Dok je kreirala N°5, dopustila je da je vodi intuicija. I zato je stvorila miris koji nije bio sličan nijednom dotad. To je bilo iznimno smjelo od nje te je samim time dala mirisu autentičnost i simboliku koja dirne ljude. Dopustivši sebi da bude ono što jest, mogla je inspirirati druge”, rezimira snažnom porukom. Sama kaže da je osjetila trenutnu povezanost s mirisom. “To je više od mirisa – to je umjetnost. Njegova kompozicija puna je misterija, a bočica je dizajnirana kao modernistička slika.” Također je spretno ukazala na činjenicu da se sada N°5 smatra klasikom, ali zato što je sačuvao svoju originalnost.

Marion Cottilard_Chanel

“To znači biti ikona, sposobnost da odolite testu vremena. Zato se osjećam vrlo sretnom što mogu čuvati priču ovog mirisa živom”, ponosna je na ovu novu ulogu i priznanje koja je za jednu Francuskinju tamo negdje na polici pokraj zlatnog kipića, a pogotovo za Marion, koja za sebe kaže da je svojevrsni olfaktorni stručnjak i da joj je miris jako bitan ne samo u privatnom nego i u profesionalnom životu: “Na početku svoje karijere, kad sam radila na pristupu liku, uvijek sam počinjala od toga koji bi miris ta osoba nosila. To je bio moj način kako razumijeti osobnost lika, kako se s njome povezati. Kao glumica, najviše moram raditi na emocijama, a to mi je bio najprirodniji alat.”

Marion Cottilard_Chanel2

Njezina vještina ovladavanja emocijama zorno se vidjela i u novoj kampanji, to jest u filmu za Chanel u kojem je glavna zvijezda. Zima u Parizu, lokacija blizu Seine. Noć je, a žena u dugačkom kaputu hoda zabijeljenim snježnim mostom, u vrlo tajanstvenoj atmosferi. Staje i pogleda prema punom Mjesecu, na kojem se odjednom nađe. Tamo je čeka jedan muškarac s kojim zapleše. Strastveno, vrckavo, podsjećajući na ples u starim mjuziklima. Odjednom, žena se ponovno nađe na mostu, pogleda pokraj sebe i tamo je muškarac s mosta. “Zaljubila sam se u ovu zaigranu ljubavnu priču. Ima dubinu, ali i svježinu i lakoću. Nešto eterično i zemaljski. Kad ova dva lika plešu, dvije se životne sile ujedine. Divna analogija za ono što osjećamo kad smo duboko zaljubljeni”, kaže Marion te priznaje da se trudi biti poput lika koji je glumila, žene koja živi samo u sadašnjosti.

Marion Cottilard_Chanel

“To je nešto što uistinu pokušavam. Žena u filmu živi u trenutku, bez nostalgije o prošlosti ili fantazija o budućnosti. Pokušavam u životu slijediti taj put nade, pozitive i slobode. Ne znam jesam li već ta osoba, ali radim na tome. Njezin lik šalje nam poruku da je sve moguće i da se snovi ostvaruju”, te dodaje kako joj je majka kao djevojčici uvijek govorila da je sve moguće i da je sve dar, a danas tu poruku prenosi svojoj djeci. Uz to, naglašava im važnost timskog rada i međusobnog pomaganja, što također smatra da je poruka ove Chanel priče. “Da, žena u filmu vodi ples, ali za ples treba dvoje. Moramo pomagati jedni drugima, vježbati jedni s drugima, voditi i dopustiti drugima da nas vode – i sve to dok se krećemo kroz život. Za to treba timski rad i uigranost.” Sljedeće pitanje se samo nametnulo – što za nju predstavlja ples u životu, voli li plesati?

“Postavila sam si pravilo da moram pjevati, plesati i smijati se barem jednom dnevno! (smijeh). Puno plešem sa svojom djecom. Tijekom tih trenutaka, osjećam kako mi svaka stanica u tijelu vibrira. Također puno pjevam. Pjevanje i ples su dvije aktivnosti koje mi dopuštaju da se ponovno povežem sa svojim tijelom ili s tuđim energijama, da se osjećam slobodnom. Mislim da ljudi vole ples jer su to trenuci u kojima se osjećaju živima.

No priznaje da se svejedno osjećala nervoznom pripremajući se za scenu plesa koju je radio vrhunski koreograf Ryan Heffington. Strašno sam bila nervozna! (smijeh). Nisam plesačica. Jako sam bila anksiozna po tom pitanju, ali proveli smo nekoliko dana vježbajući prije početka snimanja, i imala sam sreću što mi je partner bio Jérémie Bélingard, plesač nevjerojatne karijere koji me odmah uvukao u koreografiju i svoj svijet plesa. 

Zanimljivo je, ali ne i neobično jer je Marion Francuskinja, da njezina sjećanja o Chanelu sežu jako daleko. Njezin prvi miris bio je Chanel, a dobila ga je na poklon od svoje bake. “Sjećam se koliko je bočica bila elegantna i voljela sam kako izgleda u mojoj sobi na polici. Bila sam tinejdžerica kojoj je ta bočica bila simbol elegancije o kojoj sam sanjala.” Podsjećamo je da je ona sada ambasadorica za Chanel N°5 te da je ona sada osoba koja utjelovljuje sliku žene koja je ostvarila svoje snove, među ostalim i zato što je bila prva Francuskinja koja je osvojila nagradu Oscar za najbolju glumicu. Je li svjesna toga?

“Roditelji su me odmalena odgajali da se snovi ostvaruju. I to je velika snaga koju su na mene prenijeli. To ne znači da mi nekad ne manjka samopouzdanja i da sam hrabra cijelo vrijeme, ali tko jest? No naučila sam puno iz svojih slabosti i vjerujem u snove. Stava sam da je putovanje do ostvarenja snova puno važnije nego “rezultat”. Naučila sam da svatko od nas “raste” u svoje vrijeme i na svoj način”, spremno i inspirativno odgovara.

A tko su bile najutjecajnije žene u njezinom životu? “Moja majka i baka su najvažnije figure u mom životu. Ali općenito se divim ženama koje izazivaju uvriježene konvencije i nametnute autoritete. Mnoge žene kroz povijest su nam pokazale da nikad ne smijemo odustati od svojih snova.”