
Iako vikendom rado odlazimo na brunch, jednako uživamo i u njegovoj pripremi kod kuće. A kako biste stvorili dojam kao u omiljenom restoranu, zašto ne biste isprobali napraviti ukusne Eggs Royale?
Eggs Royale doručak je koji jako nalikuje popularnim Eggs Benedict, ali s jednom razlikom – umjesto šunke ili slanine, koristi se dimljeni losos. Spoj hrskavog tostiranog muffina, kremastih poširanih jaja i bogatog hollandaise umaka, stvara savršenu harmoniju okusa kojoj je teško odoljeti, a želite li se i sami u to uvjeriti – niže donosimo recept koji možete isprobati već danas!
Sastojci (za dvije osobe):
Za pecivo /engleski muffin:
- 300 ml vode
- 10 g suhog kvasca
- 22 g šećera
- 500 g brašna
- 6 g soli
Za poširana jaja:
- 4 jaja
- 1 l vode
- 1 žlica octa
Za hollandaise umak:
- 3 žumanjka
- 150-200 g pročišćenog maslaca
- sok od 1⁄2 limuna
- sol i papar
Ostalo:
- 200 g dimljenog lososa
- svježi vlasac za dekoraciju
@donalskehan Eggs Royale 🍳 | Velvety poached eggs with smoked salmon and a rich tangy hollandaise sauce – treat yourself this weekend with this eggs royale recipe using ingredients from Dunnes Stores! x #brandpartner #sp ♬ original sound – donalskehan
Priprema:
Domaće pecivo (engleski muffin):
- U posudi promiješajte vodu i kvasac te ostavite 10 minuta da se aktivira.
- Dodajte šećer, brašno i sol, pa mijesite dok ne dobijete glatko tijesto.
- Ostavite tijesto prekriveno krpom da odmara sat vremena.
- Nakon dizanja, podijelite tijesto na 6-8 kuglica i ostavite ih da još 10 minuta.
- Oblikujte peciva i kuhajte ih u kipućoj vodi 1-2 minute sa svake strane.
- Prebacite peciva na lim za pečenje i pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 15-20 minuta, dok ne poprime zlatnosmeđu boju.
P.S. Ovaj korak možete i preskočiti te kupiti peciva ili tostirati kruh.
Poširana jaja:
- U loncu zagrijte vodu do laganog vrenja i dodajte 1 žlicu octa – to će pomoći da se jaje ne raspadne.
- Jaje razbijte u zdjelicu, a zatim ga pažljivo ubacite u vodu.
- Kuhajte 2,5 do 3 minute, dok bjelanjak ne očvrsne, a žumanjak ostane tekuć.
- Pažljivo izvadite jaja i stavite na papirnati ručnik da se ocijedi.
Hollandaise umak:
- U posudicu odvojite 3 žumanjka.
- Postupno dodajte pročišćeni maslac (150-200 g), miksajući sve štapnim mikserom dok se smjesa ne zgusne i postane kremasta.
- Na kraju dodajte limunov sok, sol i papar te još jednom kratko izmiksajte.
Posluživanje:
- Muffine prepolovite i tostirajte do zlatnosmeđe boje.
- Na svaku polovicu stavite krišku dimljenog lososa.
- Položite poširano jaje na vrh lososa.
- Prelijte sve hollandaise umakom i posipajte svježi vlasac za dekoraciju.
- Možete dodati i salatu po želji.
Foto: Unsplash, TikTok