Dugometražni prvijenac redateljice Dubravke Turić, koji se trenutno prikazuje u kinima diljem Hrvatske, imat će svoju sjevernoameričku premijeru u veljači na 38. Međunarodnom filmskom festivalu u Santa Barbari.

Na festivalu u Santa Barbari čak će 53 naslova imati svoje premijerno prikazivanje u Sjedinjenim Američkim Državama, a jedan od njih je i film Tragovi redateljice Dubravke Turić s kojom smo o filmu popričali ovdje. Osim Tragova, festivalska će publika imati priliku pogledati Sigurno mjesto Jurja Lerotića i manjinsku koprodukciju Najsretniji čovjek na svijetu Teone Strugar Mitevske.

Film Dubravke Turić se dosad prikazao na nizu prestižnih europskih festivala poput onog u Tallinnu (Black Nights) i Valenciji (Mostra de València), a svjetsku premijeru imao je u konkurenciji 38. Međunarodnog filmskog festivala u Varšavi. Domaćoj publici predstavio se u sklopu Glavnog programa Zagreb Film Festivala, a trenutno ga se može pogledati u kinima diljem zemlje.

Tragove, s Marijom Škaričić u glavnoj ulozi, režirala je Dubravka Turić koja zajedno s Danijelom Žeželjem potpisuje i scenarij. Turić je film ujedno i montirala. Producentica je Ankica Jurić Tilić (Kinorama), a koproducenti su Ieva Norviliene, Marija Stojanović, Milan Stojanović i Ada Solomon. Film nastaje u produkciji Kinorame, u koprodukciji s kućama Tremora iz Litve i Corona iz Srbije. Na Međunarodnom filmskom festivalu u Santa Barbari prikazuje se i višestruko nagrađivani dugometražni prvijenac Jurja Lerotića, Sigurno mjesto. Film nastaje u produkciji kuće Pipser, a producentica je Miljenka Čogelja. Sigurno mjesto dosad je prikazan na mnoštvu svjetskih festivala, među kojima se posebno ističe Filmski festival u Locarnu, na kojem je imao svjetsku premijeru te odmah i osvojio tri nagrade. Publika će u Santa Barbari imati priliku pogledati i hrvatsku manjinsku koprodukciju, Najsretniji čovjek na svijetu redateljice Teone Strugar Mitevske. Hrvatska koproducentica je Vanja Sremac (Terminal 3). Film je svjetsku premijeru imao na venecijanskoj Mostri, u sklopu natjecateljskog programa Horizonti (Orizzonti), a prikazan je, između ostalog, i na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu.

flash!

Festival u Santa Barbari jedan je od najvažnijih festivala u SAD-u te godišnje privuče preko 100.000 posjetitelja. Na festivalu se prikazuje više od 200 naslova iz cijeloga svijeta. Festival svake godine odaje priznanja i brojnim filmašicama i filmašima koji su označili prethodnu godinu, a ove godine to su Cate Blanchett, Angela Bassett, Jamie Lee Curtis, Brendan Fraser,  Austin Butler, Colin Farrell, Brendan Gleeson i mnogi drugi.