Iako nisu u stanju govoriti (našim jezikom) definitivno nam daju do znanja kada su pod stresom, a u slučaju potresa poput ovog zagrebačkog, može se očekivati da će brojni kućni ljubimci pokazivati znakove blagog rastrojstva.

Proširene zjenice, treskavica i bježanje na bilo koji glasan zvuk ili prolazak kamiona koji podsjeća na potres, pa čak i gubitak apetita jasni su znakovi da je vaš ljubimac doživio traumu. S obzirom na to da je tlo u Zagrebu aktivno i sustavno uzrokuje male do umjerene potrese,vaš ljubimac svakih nekoliko sati ima trigger zbog kojeg je potpuno izbezumljen. Možete mu pomoći na sljedeće načine:

  1. Upalite ugodnu glazbu ili TV koji bi mogao malo zakamuflirati traumatične zvukove i igrajte se s njima u slučaju blažih potresa koji vas nikako ne ugrožavaju, i koje možda niti ne osjetite, no primijetite da se oni počinju čudnije ponašati.
  2. Kreirajte određenu sigurnu zonu, poput hrpe malih dekica i jastučića, svoje stare majice koja će mu zbog poznatog mirisa pružiti utjehu, ili napravite malu kućicu koja će mu biti utočište, a istovremeno zaštititi od eventualnih novih snažnijih potresa (iako su male šanse za istima!).
  3. Pratite svog ljubimca, vjerojatno se zadržava u zatvorenim i manjim prostorima jer im pružaju svojevrsnu utjehu. Bila to smočnica ili kupaonica u kojoj inače nemaju pristup, na neko vrijeme im dozvolite da ondje pronađu svoj mir. U istu prostoriju ili okružje im ostavite i vodu i hranu kako se ne bi morali nositi sa svojim fobijama, a i da im bude lakše povratiti apetit.
  4. Pokušajte ostati mirni i vaš ljubimac će se ubrzo ponovno osjećati sigurno, no u slučaju da se njihov stres opetavano pojavljuje i ne smanjuje mu se intenzitet, popričajte sa svojim veterinarom o mogućoj terapiji.

Photo by Charles Deluvio on Unsplash