
Kad se vani spuste temperature, zima i blagdani donose posebnu čaroliju koja se najljepše doživljava u toplini doma. A kad se okupljamo s najmilijima oko stola, posebno su dragocjeni okusi koji nas vraćaju u uspomene na prošle blagdane – što može biti bolje od uživanja u domaćim zimskim likerima koji su nastali s puno pažnje i ljubavi?
Kućna destilerija postaje sve popularniji trend, posebice među hedonistima koji cijene kreativno gastronomsko izražavanje i dijeljenje kulinarskih vještina s prijateljima i obitelji. Stoga smo na jednome mjestu popisali nekoliko jednostavnih recepata za zimske likere poput domaće medice i kuhane rakije koji će vašim zimskim okupljanjima dodati poseban štih.
Kuhana rakija
Kad govorimo o zimskim “klasicima”, uvijek pomislimo prvo na kuhano vino ili kuhani gin. No, ako volite jak i intenzivan okus rakije, vrijeme je da isprobate nešto novo – piće koje savršeno kombinira tople začine, slatku karamelu i rakiju.
Sastojci:
- 250 ml rakije
 - 4 velike žlice šećera
 - 100 ml vode
 - nekoliko klinčića
 
Priprema:
- U lončiću lagano otapajte šećer na srednje jakoj temperaturi dok ne poprimi zlatastu boju karamele.
 - Dodajte rakiju, vodu i klinčiće pa pričekajte da smjesa lagano prokuha.
 - Poslužite dok je još toplo, uz mirisnu notu karamele i klinčića koja će unijeti pravu zimsku atmosferu u vašu čašu.
 

Recept za crni klasik
Ako ste ljubitelj kofeina i koktela, ovaj ruski klasik s kavom savršen je izbor za vas.
Sastojci:
- 50 ml votke
 - 25 ml likera od kave
 - hladna Coca-Cola
 - 1 višnja ili trešnja
 - led
 
Priprema:
- Napunite čašu ledom.
 - Dodajte votku i liker od kave prema vlastitom ukusu.
 - Ulijte hladnu Coca-Colu do vrha čaše.
 - Na kraju, ukrasite piće jednom višnjom ili trešnjom.
 

Čokoladni liker
Ovaj domaći čokoladni liker savršeno je piće za sve ljubitelje čokolade. Njegova bogata aroma i kremasta tekstura čine ga idealnim dodatkom desertima. Vrlo je jednostavan za pripremu pa će zasigurno postati tradicija i na vašem blagdanskom stolu.
Sastojci:
- 250 g tamne čokolade (min. 70 % kakaa)
 - 500 ml rakije (primjerice, lozovača ili votka)
 - 300 ml slatkog vrhnja
 - 200 g šećera
 - 1 žličica vanilije u prahu ili ekstrakta vanilije
 - prstohvat soli
 
Priprema:
- U loncu na umjerenoj temperaturi otopite tamnu čokoladu, povremeno miješajući kako biste spriječili da se zalijepi.
 - U drugoj posudi pomiješajte rakiju s otopljenom čokoladom. Miješajte dok se sastojci ne spoje.
 - U loncu zagrijte slatko vrhnje na umjerenoj temperaturi, dodajte šećer, vaniliju i prstohvat soli. Miješajte dok se šećer potpuno ne otopi, ali nemojte dopustiti da proključa. Kad se slatko vrhnje otopilo,dodajte ga u smjesu rakije i čokolade. Dobro promiješajte dok ne dobijete homogenu smjesu.
 - Neka se smjesa ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim je procijedite kroz gazu ili fino cjedilo u čiste boce.
 - Zatvorite boce i ostavite liker da odstoji u hladnjaku. Nakon odležavanja, vaš domaći čokoladni liker spreman je za posluživanje! Poslužite ga samostalno, u koktelima ili kao dodatak slasticama.
 

Liker od medenjaka
Sastojci:
- 400 ml slatkog kondenziranog mlijeka
 - 200 ml vrhnja za šlag
 - 250 ml ruma
 - 1 žlica javorovog sirupa
 - 1 žličica začina za medenjake (ili kombinacija cimeta, klinčića i đumbira)
 
Priprema:
- Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne postane glatko.
 - Prelijte u bocu i poslužite odmah ili držite u hladnjaku do posluživanja.
 - Poslužite ohlađeno s kockom leda.
 

Foto: Unsplash/pexels, profimedia.hr





