Budući da nam se godina približava kraju, podsjetila sam se svega lijepog što nam je ova 2021. donijela na našoj umjetničkoj sceni, i čime nas je sve obilježila. Donosim vam ilustratore u čijim smo radovima ove godine zaista uživali

Kakve god život nosio promjene, u jedno sam sigurna – bez umjetnosti nema ljepote, smislene svakodnevice, nema živosti, zabave ni simbolike. U tom području poseban značaj imaju ilustratori koji su često most između pisane riječi i likovnog prikaza, obuhvaćajući cijeli jedan mali svemir kako bi nas uveli u priču. Ne mogu ni zamisliti kako uspijevaju svojim talentom zadovoljiti najviše kriterije estetike, već se njihovim radovima mogu samo diviti. U nastavku pogledajte jedan fragment naše likovne scene u kojem sam crpila inspiraciju ove godine.

Manuel Šumberac

Koliko mi je prekrasan Manuelov rad, podsjetila sam se listajući nedavno objavljenu slikovnicu Vrlo zapetljan čvor obogaćenu njegovim divnim ilustracijama. Manuel Šumberac rođen je 1988. godine u Puli. Magistrirao je animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Aktivno se bavi animiran filmom i ilustracijom. Autor je kratkih animiranih filmova, glazbenih video spotova, namjenskih filmova, niza ilustracija dječjih knjiga i naslovnica. Kao freelancer surađuje s raznim domaćim i stranim nakladnicima, a za svoj je rad dobio i brojne nagrade.

Manuel Šumberac - ilustracija

Kaja Kajfež

Freelance ilustratorica i grafička dizajnerica, Kaja Kajfež, dolazi iz Varaždina. Bavi se digitalnom ilustracijom, a možda ste ju u bespućima interneta vidjeli pod nazivom Iz Ptica. Strast prema umjetnosti motivirala ju je da na Sveučilištu Sjever upiše studij Multimedije, oblikovanja i primjene. Od 2017. djeluje unutar svog osnovanog studija baveći se uglavnom ilustracijama za dječje knjige domaćih i stranih izdavača. Njezine fantastične ilustracije možete pronaći i na posterima brenda Dilemma Posters.

Kaja Kajfež - ilustracije

Hana Vrca

Ilustratorica i grafička dizajnerica iz Zagreba, Hana Vrca nakon završetka preddiplomskog studija tržišnih komunikacija na Agori, upisuje Grafički fakultet. Inspiraciju pronalazi u životinjama, prirodi i ljudskom tijelu. Do sada ilustrirala je za nakladnika Mala zvona, a potpisala je i ilustracije za izložbu Nikola Tesla – Mind from the Future, Integriranu početnicu u izdanju Školske knjige, itd. Izradila je i seriju postera za brend Dilemma Posters. Ove godine za oko nam je ponovno zapela i naslovnica bestselera Sally Rooney Divni svijete, gdje si koju je za Frakturu izradila Hana.

Hana Vrca - ilustracija

Hana Stupica

Slovenska ilustratorica Hana Stupica dolazi iz Ljubljane. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti i dizajna u Ljubljani. Njezini glavni motivi na ilustracijama uglavnom su životinjski likovi odjeveni u kostime. Svoje radove izlagala je na mnogim izložbama u zemlji i inozemstvu. Ilustrirala je brojne knjige, a za neke od njih je i nagrađivana. Njezine ilustracije nalaze se na mnogim knjigama za djecu i mlade, ali i raznim drugim predmetima poput bilježnica, bedževa, čarapa, prostirka za vježbanje, itd. Ako želite njezine bajkovite i romantične radove imati na zidovima svog doma, možete ih naručiti ovdje.

Hana Stupica - ilustracija

Ivan Stanišić

Mladi umjetnik Ivan Stanišić iz Batrine, mjesta blizu Nove Gradiške, diplomirao ja na Grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Sudjelovao je na brojnim projektima, od kojih se ističe njegova izrada vizualnog identiteta 6. i 7. Festivala svjetske književnosti u Zagrebu. Ivan se u svojem radu najviše bavi ilustracijama pa se tako njegovi radovi mogu vidjeti na knjigama hrvatskih nakladnika, poput Frakture, Malih zvona, Školske knjige, Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, Biakova. Svoje ilustracije izlagao je u zemlji i inozemstvu.

Ivan Stanišić - ilustracija

Anja Sušanj

Riječka ilustratorica Anja Sušanj završila je magisterij iz ilustracija na University of the Arts London. Otvorila je svoj obrt za ilustraciju i vizualne komunikacije The Drawing Fish u Rijeci. Najviše se bavim uređivanjem i ilustracijom knjiga, a posebno se specijalizirala za rad na dječjim knjigama. Radila je za razne reklamne agencije, studije, organizacije u koje je prenosila svoju strast prema ilustracijama. Uglavnom radi u photoshopu i koristi olovke (u boji), ovisno o zahtjevima projekata. Inspiriraju ju osebujne priče i likovi, priroda i njezine mnoge kvalitete, te slavenska mitologija.

Anja Stanišić - ilustracija

Foto: Ivan Stanišić (naslovna), Manuel Šumberac, Kaja Kajfež, Hana Vrca, Hana Stupica, Ivan Stanišić, Anja Sušanj