S obzirom na moderan način života i pad kvalitete namirnica sve češće možemo vidjeti i čuti da suplementi ili dodaci u prehrani postaju sasvim uobičajena, pa i poželjna stvar. Za mišljenje o ovom fenomenu upitali smo stručnjakinju koja nam je otkrila jesu li oni stvarno potrebni i – kome

Svi smo vidjeli onu reklamu za dodatke u obliku tableta koje rješavaju stres i stavljaju osmijeh na lice, a pritom smo se nasmijali iz drugih razloga. Jesmo li došli do trenutka kada se za sreću okrećemo farmaceutici? Ipak, ne možemo poreći da moderan stres sve više utječe na fizičko i psihičko zdravlje ljudi, a u cijeloj situaciji ne pomaže ni sve lošija prehrana koja ne uzima u obzir pojedinačne potrebe organizma. Kako si u toj situaciji možemo pomoći? Evo što o suplementima misli Ivana Barišić iz Nutrilife centra.

Za početak ono pitanje koje vjerojatno najviše sve zanima – jesu li nam suplementi nužno potrebni? Preporučaju li se baš svakome ili onima koji žele ciljano utjecati na određene aspekte zdravlja organizma? Ako se preporučaju svakome –  dodatke kojeg sastava mogu i trebaju koristiti baš svi?

Apsolutno DA. Suvremeni ubrzani način života rijetko kome omogućava da zadovolji sve nutritivne potrebe koje naše tijelo traži te je vrlo teško ili skoro nemoguće u potpunosti podmiriti svoje potrebe za vitaminima, mineralima i ostalim mikrotvarima iz svakodnevne prehrane. To se događa zbog odabira neodgovarajućih i nedostatnih namirnica, zbog gubitka mikrotvari kuhanjem, konzerviranjem, stajanjem i skladištenjem hrane, kao i zbog općeg zagađenja okoliš i osiromašenja zemljišta mineralima i elementima u tragovima (naročito selena). Još jedan razlog krije se u genetski modificiranoj hrani te stresnom načinu življenja.

Suplemente možemo koristiti preventivno, odnosno utjecati na jačanje imuniteta, starenje, stanje kože, vitalnost i slično. Možemo djelovati i ciljano, posebice ako su u pitanju neka autoimuna oboljenja tipa bolesti štitnjače, propusna crijeva ili druga medicinska stanja poput menopauze ili akni. Baš uvijek je dobro preventivno djelovati na stanje našeg imuniteta, a važno je znati da se 70-80% našeg imuniteta nalazi u crijevima. Zdravi smo onoliko koliko nam je zdrav crijevni mikrobiom, a na njegovo zdravlje primarno utječe hrana i vrsta prehrane.

dodaci prehrani

Kada želimo efekt well-beinga, najčešće preporučam gluten-free dodatke prehrani na biljnoj bazi, što opet ovisi o zdravstvenom stanju pojedinca, koji sadrže probiotike i prebiotike te izvore makro i mikro nutrijenata iz voća i povrća. Ipak, uvijek je važno u obzir uzeti zdravstveno stanje pojedinca. Kada, primjerice, želimo djelovati na zdravlje kože, svakako preporučam kolagen koji je iz ribljeg izvora, bioraspoloživ i s dodatnim vitaminom C i E te cink.

Što mislite, zašto je posljednjih godina došlo do porasta korištenja suplemenata kod prosječnog čovjeka – je li riječ o djelovanju marketinga, općenitog lifestylea ili stvarnih zdravstvenih potreba slijedom pada kvalitete dostupnih namirnica?

Marketing i primarno društvene mreže svakako imaju veliki utjecaj na porast korištenja suplemenata. Danas netko objavi sliku na Instagramu s opisom lijepa sam i mlada zbog nečega i svi odmah mahnito to kupuju. Zdravi životni stil njeguje se iz dana u dan i nikada nije kasno za novi početak, no čarobna tableta za mršavljenje i mladolikost ne postoji. Moja preporuka je uvijek se dobro raspitati o tome što vam je potrebno sukladno osobnim problemima i zdravstvenom stanju.

Zdravlje i ljepota ovise od tri ključna faktora – prehrani, tjelesnoj aktivnosti i snu. Dokle god imate zdravi životni stil koji se temelji na ove tri komponente, bit ćete vitalni i mladoliki.

Postoji li ikakva opasnost kod korištenja suplemenata? Možemo li ih konzumirati previše ili prečesto i je li, primjerice, dobro mijenjati vrstu koju uzimamo ili je bolje biti dosljedan s određenim tipom dodataka kroz duže vrijeme?

Ovisno o kojim se suplementima radi i je li riječ o protokolarnom uzimanju koje propisuje isključivo liječnik. To se primjerice može dogoditi ukoliko postoji veliki deficit vitamina D. Tada ne može pomoći suplement koji se lako može kupiti u ljekarni, već se dobiva onaj koji ide isključivo na recept i konzumira se kako je liječnik odredio. Well-being suplementaciju najčešće se može konzumirati neograničeno.

dodaci prehrani

S obzirom na brzinu života, duge radne sate te različite izazove s kojima smo se prošlih godina susretali i više nego prije, možemo li se za pomoć osloniti na suplemente koji ciljano djeluju na opuštanje tijela i ublažavanje simptoma stresa? Kakvi su konkretni rezultati s konzumacijom takvih vrsta suplemenata i preporučaju li se s medicinske strane?

S obzirom na moje iskustvo u radu s klijentima, nažalost, rijetki su oni koji mogu samo pravilnom i balansiranom prehranom postići opće dobro stanje organizma. Vrijeme pandemije uzelo je velikog maha po pitanju dodatnog stresa. Sve veća je upotreba malih superjunaka – suplemenata koji djeluju umirujuće. Osobno preporučam opcije koje su na biljnoj bazi, čajeve tipa valerijana i matičnjak ili magnezij i vitamin D. Sveukupno blagostanje organizma ne možemo pronaći u jednom pripravku, ipak je potreban i naš angažman. Tjelesna aktivnost, meditacija, čitanje i odlazak u prirodu – sve je to važno. Dodatak prehrani s razlogom se zove dodatak jer on ne mijenja hranu niti naš angažman. Njih je potrebno shvatiti kao pomoć, ali oni nisu instant rješenja.

 

Foto: Marina Rendulić/ Unsplash