Tepaju joj da vraća život nedovoljno cijenjenoj glazbi. Njezini nastupi sadrže po prstohvat inteligentne elektronike, suvremene plesne glazbe i pomno biranih dragulja iz prošlosti na kojima je odrasla. Istanbulska DJ-ica Zozo amblematska je figura turske scene, istodobno i društveno angažirana na ispravljanju nepravdi.

S ovom kompetentnom muzičkom istraživačicom ćemo se napokon upoznati ove subote, 23. rujna u zagrebačkom AKC-u Medika na novom projektu Planet srijeda.

Zozo

Muziku koju puštaš znala si nazvati „oriental crime“ ili „space drama“. Jesu li tvoji setovi zbilja tako dramatični?

Pa, može biti dramatično zabavno, euforično ili melankolično. Ovisi gdje smo. Ako je riječ o svirci u klubu, imam za to scenarij, mada nikad ne znam kako će se razvijati. To je dijalog između mene, publike i prostora. Ali ako se radi o radijskoj emisiji ili podcastu, može biti melankoličan, meditativan ili samo lagan za slušanje… Sve se mijenja, vrti, kreće. Kao i mi, život i muzika.

Izraz ‘space drama’ bio je opis za miks koji sam snimila za Fact Mag i njihov serijal Recognize. Bio je to konceptualni rad za mene i odlična je kombinacija intergalaktičkih i svemirskih zvukova, dubokih transformacija s promatranjem zvijezda i kinematografskih zvučnih pejzaža. Željela sam postići inteligentno, fantastično putovanje svemirom s funky zaokretima i ritmovima u mom vlastitom svijetu.

Razni utjecaji čuju se u tvojim setovima. Zanimljivo je da u njima kombiniraš i tradicionalnu glazbu.

Svašta se može čuti. Slušam i skupljam različite vrste muzike.

Istanbul je grad bogate prošlosti i raznih utjecaja. Kako te je definirao?

Upravo sam se vratila s odmora. Kad sam stigla u centar grada, na Trg Taksim, shvatila sam da ga obožavam, pa čak volim i zagađenje u njemu. Ovo je moj dom. Iako je postalo dramatično teško živjeti u ovom gradu, volim ga.

I sama mnogo radiš na jačanju turske elektroničke scene. Vodiš programe u nekoliko klubova. Koliko je scena raširena? Kakva je situacija s klubovima?

Scena se uvijek bori, diže se, pada i blista. Netko ustane, netko padne… Za alternativnu i avangardnu glazbenu scenu te za glazbenike i sljedbenike postoje neki klubovi i razna mjesta, ali nema ih mnogo. Previše je DJ-a ili glazbenika koji pokušavaju preživjeti i trebaju prostore za nastupe. Ekonomski svi trebamo druge ili dodatne poslove da bismo platili račune ako nismo superzvijezde. Pretpostavljam da je ta financijska borba ista svugdje u svijetu. S kulturne točke gledišta postoje pojedinci, zajednice, mjesta i promotori koji pokušavaju graditi kulturna iskustva koja poštuju kreativnost i svaki oblik umjetnosti od a do ž. S druge strane postoje i klubovi i promotori koji angažiraju superzvijezde za astronomske naknade, prodaju VIP stolove sa šampanjcima i svim drugim ponudama te igraju po pravilima kapitalizma.

Članica si kolektiva Macadam Mambo kojeg vodi drugi gost našeg partyja Sacha Mambo. Što vas je povezalo?

Muzika!

Ti i Sacha imate i b2b nastupe. Kako surađujete?

Samo se prepustimo tijeku.

Koji su tvoji interesi izvan glazbe? Kako se opuštaš?

Mačke, druženja s mojom i drugim mačkama. Volim biti sama pa u posljednje vrijeme puno povećavam ‘svoje vrijeme’. Volim otkazivati planove. Redovito fizički vježbam; hodanje, vožnja biciklom i plivanje su mi najdraži. Trudim se čitati, ali vrlo me lako omesti pa je to za mene važna meditativna praksa i opuštanje. Počela sam pisati i više se volim izražavati pisanjem. Imam blokove za crtanje i bilježnice koje koristim za opuštanje. Samo za mene.

Zozo je dio nove glazbene poslastice koju kurira jedan od pokretača domaće scene, Felver. Uz njih dvoje, u subotu će nastupiti i spomenuti francuski digger Sacha Mambo, također istanbulska DJ-ica Ece Özel, meksički predvodnik novog zvuka Mufti te međunarodno uspješni pulski DJ i producent Time To Sleep. Ulaznice za dnevno-noćnu zabavu na dva kata Medike možete kupiti na linku.