Rođena Splićanka Mia Neretljaković u Zagreb je došla kao studentica, još prije deset godina. I ostala je živjeti. Iako je studirala ekonomiju i menadžment, oduvijek je gajila interes prema arhitekturi i dizajnu, a to se s vremenom pretvorilo u njezin fantastičan brend Maam Concrete.

Volim fotografiju, skandinavski dizajn, jednostavnost, odvažnost, ali i umjerenost te većinu tih ljubavi pretačem u svoj rad, govori mi Mia o svom dizajnu koji upravo tim karakteristikama osvaja na prvu.

S izradom proizvoda od betona Mia se počela baviti zbog široke primjene tog materijala koji istovremeno može biti industrijskog karaktera ili pak vrlo profinjen. Iz moje velike ljubavi prema biljkama proizašla je prvobitna ideja za izradom vlastitih posuda za cvijeće od materijala koji jako volim vidjeti u interijeru. Ima u sebi dovoljno snage i čvrstine, a ujedno mekoće, minimalizma i jednostavnosti u oblicima, načinu obrade te bojama. Upravo ta dualnost me privukla betonu i zaintrigirala da početnu grubost transformiram u nešto potpuno drugačije. Sljedeći korak je bila izrada nakita, koja se pokazala vrlo zanimljivom.

Proces izrade ima popriličan broj koraka jer se Mijini proizvodi izrađuju odlijevanjem iz silikonskih kalupa.

Početna faza podrazumijeva osmišljavanje 3D modela te printanje istih što često zna potrajati preko 24 sata, nakon čega dolazi rad sa silikonom.

Printani model se stavlja u silikonsku kupku koja s vremenom otvrdne čime se dobiva kalup pojedinog predmeta.

Za izradu Mia koristi fini portlandski cement i dvije vrste pijeska, uz vodu i dodatke za brže sušenje, elastičnost, stvrdnjavanje i slično. Sama mješavina mora u kalupima stajati 24 sata ili više, a ovisi o veličini i obliku predmeta. Nakon vađenja predmeta iz kalupa slijedi potapanje u vodi otprilike jedan do dva tjedna, te sušenje, brušenje i finaliziranje proizvoda. Što se tiče boja, Mia koristi različite boje pigmenata koji se u određenim omjerima dodaju u mješavinu cementa i pijeska. Trenutno se igra pigmentima i pronalazi vlastite nijanse boja.

Isti princip izrade je primijenjen na nakit koji je oplemenjen zlatnim, srebrenim ili bakrenim listićima. Većinu ostalih srebrenih elemenata ukomponiranih u nakit ručno izrađuje obiteljska zlatarna Neretljaković u Sarajevu koja ima dugogodišnju tradiciju poslovanja.

Većinu bijelih modela premazujem u donjem dijelu raznolikom paletom boja te završnim premazom. Nova ideja koju sam dobila je korištenje kombinacije pigmenata te posebna tehnika nanošenja srebrenih listića uz završni sjajni premaz koji predmetu daje mekoću i profinjenost. Proizvod je nastao kao posljedica mojih interesa i načina života te je našao svoju primjenu u domovima mnogih dragih ljudi.

Osim što Mia sada već broji prilično veliku kolekciju dekorativnih detalja za dom, konstantno razvija i nove modele te razmišlja o novim materijalima koje bi mogla uspješno spojiti s betonom. Ovo je područje kontinuiranog eksperimentiranja i razvijanja novih tehnika. Uskoro stiže novi materijal, unikatan i svestran. Očekujem oduševljenje kupaca, govori mi Mia sa smiješkom o planovima.

Također, iskoristila je krizu kako bi napravila novu web stranicu, oplemenila ju novim dizajnom i proizvodima, a ima i više vremena za fotografiranje i prezentaciju kroz izradu kratkih videa.

Nama se jako sviđa što Mia radi s betonom, a osim ovdje, Maam Concrete proizvode možete doživjeti uživo u Zagrebu; na adresama trgovina Take me home i Babusha Boutique, zatim u rovinjskim Ribica Store, Behar Galeriji te The best of Croatia (koji postoji i u Zagrebu) i splitskom Bag & Co.

 

Foto: Maam Concrete