Restoran Bots & Pots, koji je otvorio svoja vrata u zagrebačkoj Vlaškoj ulici, demonstrirat će kako ugostiteljstvo može ići u korak s modernom tehnologijom. A budući da jedva čekamo vidjeti kako će izgledati ugostiteljstvo 2.0, razgovarali smo s jednim od idejnih začetnika ove zanimljive gastronomske priče – poduzetnikom Hrvojem Bujasom. 

Nakon uspješnih tvrtki Pravi klik i Siguran klik koje stoje iza brendova Crno jaje, GoHome i Osiguraj.me, Bujas se odlučio na iskorak u inovativno ugostiteljstvo koji predstavlja svojevrsni nastavak projekta kućnog robota za kuhanje GammaChef, njegovih poslovnih partnera i osnivača istoimene tvrtke – Đulijana Nole i Dražena Drnasa.

bots&pots hrana

bots&pots robot

Kako pojašnjava Bujas, “robot kuhar u kući” projekt je koji traje više od pet godina, a Bots & Pots daje mu novu dimenziju – koju kasnije planiraju širiti kroz franšizu. 

“To je projekt koji radimo sa srcem, ali i vjerom u uspjeh na tržištu. Ključ je u iznimno ukusnoj, brzoj, zdravoj i nadasve povoljnoj hrani.”

“One pot” koncept

Sva jela u ovom restoranu samostalno će pripremati ukupno pet robota kuhara koji će učiti od profesionalnih kuhara kao “ljudskih instruktora” – i to u jednom loncu (“one pot”). Iako navedeno možda sugerira da je u pitanju kombinacija brze hrane (s obzirom da automatizacija procesa asocira na McDonalds) i fine dininga (nastavno na ulogu profesionalnih kuhara kao “mentora”), Bujas ističe da je Bots & Pots ipak sličniji lancima brze hrane. 

Smatramo da su nam u načelu konkurencija veliki svjetski igrači kao što su KFC, McDonalds ili Burger King, ali razlikujemo se po tome što nitko od njih ne nudi tako zdravu i ukusnu hranu kao mi, a koju ujedno priprema prilagodljivi robot koji “uči” od najboljih chefova.”

Bots & Pots - prvi svjetski robotizirani restoran _Hrvoje Bujas

Kako otkriva Bujas, prosječno vrijeme pripreme jela za dvije osobe bit će 15 minuta, stoga će biti moguće pripremiti čak 60 jela u sat vremena.
A ponuda jela će uistinu biti raznovrsna – od hobotnice s domaćim njokima i slanutkom, rižota sa škampima, različitih tjestenina do indijskog currya, ili Bujasovim riječima – “za svakoga ponešto!”

Pritom ističe da će cijene jela biti vrlo pristupačne, stoga ćete za lonac rižota s kozicama koji je količinski primjeren za četiri osobe – platiti svega 149 kn, a za onaj s curryem povoljnih 89 kn.

Potpuna automatizacija sustava

Sustav restorana bit će u potpunosti digitaliziran, od nabave namirnica do narudžbi gostiju – jedini “ljudski touch” može se očekivati prilikom posluživanja hrane od strane konobara. Stoga se može zasigurno reći da ovaj automatizirani proces u potpunosti mijenja dosadašnji koncept ugostiteljstva i pruža sasvim novo gastronomsko iskustvo.

Bots&Pots hrana

Poslužitelji će finiširati jelo i prezentirati ga gostu. Sustav će bit digitaliziran u tolikoj mjeri da će biti moguće platiti isključivo karticama ili online – tzv. cashless model.”

S obzirom na ovaj pomalo futuristički opis, naravno da smo željeli saznati tko potpisuje projekt uređenja budućeg lokala Bots & Pots, a radi se o renomiranom arhitektonskom uredu “4uHa” iz Zagreba.

“Iznimno smo zadovoljni s arhitektima – osmislili su potpuno drugačiji koncept restorana, a naglasak je na jednostavnosti i različitim detaljima.”

Bots&Pots tech away

Digitalizirano ugostiteljstvo je budućnost

Unatoč tome što se ugostiteljstvo kao uslužna djelatnost primarno bazira na ljudskoj interakciji, Bujas smatra da restoran Bots & Pots predstavlja budućnost digitaliziranog ugostiteljstva, ali samo u jednom segmentu.
I dalje ćete imati fine dining restorane kao jedan drugačiji i poseban doživljaj, no svakako ugostiteljstvo ide ka digitalizaciji te će u narednih deset godina zasigurno eksplodirati na tržištu!”

Bots&Pots hrana

Stoga, s obzirom na konkurentne cijene i novi atraktivan koncept, Bujas očekuje dobru posjećenost restorana, pri čemu naglašava da će gosti prvi put doći u restoran kako bi vidjeli robote kuhare na djelu, dok će se kasnije vraćati radi iznimno ukusne i povoljne hrane. 

“Tek onda ću moći reći da imamo business i da smo spremni za širenje po svijetu, što nam je krajnji cilj. Kada Hrvati rade inovativne stvari, uvijek žele napraviti spektakl – u svakom slučaju bar neki od nas.”

Sve novosti vezano za ovaj inovativni i ambiciozni gastronomski pothvat možete pratiti na njihovoj Facebook stranici Bots & Pots.

 

Foto: Split Tech City