Restoran Bots & Pots, koji je otvorio svoja vrata u zagrebačkoj Vlaškoj ulici, demonstrirat će kako ugostiteljstvo može ići u korak s modernom tehnologijom. A budući da jedva čekamo vidjeti kako će izgledati ugostiteljstvo 2.0, razgovarali smo s jednim od idejnih začetnika ove zanimljive gastronomske priče – poduzetnikom Hrvojem Bujasom.
Nakon uspješnih tvrtki Pravi klik i Siguran klik koje stoje iza brendova Crno jaje, GoHome i Osiguraj.me, Bujas se odlučio na iskorak u inovativno ugostiteljstvo koji predstavlja svojevrsni nastavak projekta kućnog robota za kuhanje GammaChef, njegovih poslovnih partnera i osnivača istoimene tvrtke – Đulijana Nole i Dražena Drnasa.
Kako pojašnjava Bujas, “robot kuhar u kući” projekt je koji traje više od pet godina, a Bots & Pots daje mu novu dimenziju – koju kasnije planiraju širiti kroz franšizu.
“To je projekt koji radimo sa srcem, ali i vjerom u uspjeh na tržištu. Ključ je u iznimno ukusnoj, brzoj, zdravoj i nadasve povoljnoj hrani.”
“One pot” koncept
Sva jela u ovom restoranu samostalno će pripremati ukupno pet robota kuhara koji će učiti od profesionalnih kuhara kao “ljudskih instruktora” – i to u jednom loncu (“one pot”). Iako navedeno možda sugerira da je u pitanju kombinacija brze hrane (s obzirom da automatizacija procesa asocira na McDonalds) i fine dininga (nastavno na ulogu profesionalnih kuhara kao “mentora”), Bujas ističe da je Bots & Pots ipak sličniji lancima brze hrane.
“Smatramo da su nam u načelu konkurencija veliki svjetski igrači kao što su KFC, McDonalds ili Burger King, ali razlikujemo se po tome što nitko od njih ne nudi tako zdravu i ukusnu hranu kao mi, a koju ujedno priprema prilagodljivi robot koji “uči” od najboljih chefova.”
Kako otkriva Bujas, prosječno vrijeme pripreme jela za dvije osobe bit će 15 minuta, stoga će biti moguće pripremiti čak 60 jela u sat vremena.
A ponuda jela će uistinu biti raznovrsna – od hobotnice s domaćim njokima i slanutkom, rižota sa škampima, različitih tjestenina do indijskog currya, ili Bujasovim riječima – “za svakoga ponešto!”
Pritom ističe da će cijene jela biti vrlo pristupačne, stoga ćete za lonac rižota s kozicama koji je količinski primjeren za četiri osobe – platiti svega 149 kn, a za onaj s curryem povoljnih 89 kn.
Potpuna automatizacija sustava
Sustav restorana bit će u potpunosti digitaliziran, od nabave namirnica do narudžbi gostiju – jedini “ljudski touch” može se očekivati prilikom posluživanja hrane od strane konobara. Stoga se može zasigurno reći da ovaj automatizirani proces u potpunosti mijenja dosadašnji koncept ugostiteljstva i pruža sasvim novo gastronomsko iskustvo.
“Poslužitelji će finiširati jelo i prezentirati ga gostu. Sustav će bit digitaliziran u tolikoj mjeri da će biti moguće platiti isključivo karticama ili online – tzv. cashless model.”
S obzirom na ovaj pomalo futuristički opis, naravno da smo željeli saznati tko potpisuje projekt uređenja budućeg lokala Bots & Pots, a radi se o renomiranom arhitektonskom uredu “4uHa” iz Zagreba.
“Iznimno smo zadovoljni s arhitektima – osmislili su potpuno drugačiji koncept restorana, a naglasak je na jednostavnosti i različitim detaljima.”
Digitalizirano ugostiteljstvo je budućnost
Unatoč tome što se ugostiteljstvo kao uslužna djelatnost primarno bazira na ljudskoj interakciji, Bujas smatra da restoran Bots & Pots predstavlja budućnost digitaliziranog ugostiteljstva, ali samo u jednom segmentu.
“I dalje ćete imati fine dining restorane kao jedan drugačiji i poseban doživljaj, no svakako ugostiteljstvo ide ka digitalizaciji te će u narednih deset godina zasigurno eksplodirati na tržištu!”
Stoga, s obzirom na konkurentne cijene i novi atraktivan koncept, Bujas očekuje dobru posjećenost restorana, pri čemu naglašava da će gosti prvi put doći u restoran kako bi vidjeli robote kuhare na djelu, dok će se kasnije vraćati radi iznimno ukusne i povoljne hrane.
“Tek onda ću moći reći da imamo business i da smo spremni za širenje po svijetu, što nam je krajnji cilj. Kada Hrvati rade inovativne stvari, uvijek žele napraviti spektakl – u svakom slučaju bar neki od nas.”
Sve novosti vezano za ovaj inovativni i ambiciozni gastronomski pothvat možete pratiti na njihovoj Facebook stranici Bots & Pots.
Foto: Split Tech City