Diana Mataković jedna je od naših omiljenih domaćih ilustratorica, a jedan od razloga krije se u tome što svoj talent i djelovanje usmjerava prema zanemarenim i tabu društvenim temama. Ovoga puta na sasvim poseban način dotakla se pitanja mentalnog zdravlja 

Nakon što nas je osvojila svojim ilustracijama koje progovaraju o ženskoj ulozi u društvu, isto je učinila akcijom donacije prihoda od prodaje svojih radova u slučaju potresa u Banovini, ali i aktualnog rata u Ukrajini. Naime, svoju zaradu od ilustracija ova mlada autorica daje neprofitnoj organizaciji koja lokalnom ukrajinskom stanovništvu pomaže u evakuaciji, osiguranju psihološke pomoći i opskrbi neophodnim sredstvima. Sada na sebi svojstven način ponovno djeluje tamo gdje je potrebno, predstavljajući kolekciju majica koje pomažu ukloniti stigmu s pitanja mentalnog zdravlja.

Razbijanje stigme

Financijski problemi, nasilje u društvu, prirodne katastrofe, pandemija i rat samo su neki od okidača za negativne emocije s kojima se svi susrećemo, a koje često nismo u stanju pravilno prepoznati i procesuirati. Bez obzira na činjenicu da je briga o mentalnom zdravlju danas jako važna i potrebna, posjet psihologu ili psihijatru još uvijek su tabu teme. U želji razbijanja mitova te podsjećanja na važnost očuvanja mentalnog zdravlja, domaća ilustratorica predstavila je kolekciju majica s tematskim motivima. Od svakog prodanog komada 10 kuna poklanja se mladoj neprofitnoj udruzi Kako si? koja pruža usluge psihološkog savjetovanja i psihoedukacije.

Ovi motivi nastali su iz želje za uklanjanjem stigmi i zabluda povezanih s problemima mentalnog zdravlja. Majice nisu samo modni dodatak, već i sredstvo pomoću kojeg možete otvoreno i bez straha pokazati kako se osjećate i kroz što prolazite, ali i pružiti podršku onima koji se bore s teškoćama mentalnog zdravlja

Majice dolaze u različitim bojama, a prikazuju 9 motiva s porukama podrške. One tako primjerice nose nazive Šaljem ti zagrljaj, Rastem, Pričaj mi, Osjećam sve, OK je ne biti OK, Nježno prema sebi i Nisam dobro. Iako govore o teškoj temi koja ne dobiva dovoljno prostora, same ilustracije su u karakteristično šarenom stilu autorice i donose određenu pozitivnu vibraciju i optimizam. Ako želite podržati ovu akciju, majice možete naručiti ovdje.

Foto: PR